Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Usatîi despre Plahotniuc și dosarul…

Usatîi despre Plahotniuc și dosarul penal deschis la București în baza declarațiilor lui Vitalie Proca

facebook.com/renato-usatii

Un dosar penal a fost deschis de organele de drept din România în baza mărturiilor depuse de killerul Vitalie Proca. Declarația a fost făcută într-o intervenție live pe pagina sa de socializare de primarul de Bălți, Renato Usatîi, anunțat în căutare internațională după ce pe numele său a fost emis un mandat de arest. Usatîi a afirmat că Proca l-ar fi indicat pe oligarhul și prim-vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc, drept  cel care a comandat tentativa de omor a omului de afaceri Gherman Gorbunţov.

Usatîi a declarat că asupra lui Proca au fost făcute presiuni pentru ca acesta să dea mărturii împotriva sa, dar și că înregistrarea discuției cu killerul aflat în detenție a transmis-o Poliției Române, iar ulterior a mers la București pentru a depune mărturii.

„Am transmis înregistrarea audio a acestei discuții Poliției Române. Am analizat-o, iar ei mi-au spus că trebuie să stabilească dacă într-adevăr este vorba despre oamenii lui Proca. Mi-au propus să desfășurăm o acțiune operativă, iar eu să obțin de la ei numărul de telefon al lui Proca. Polițiștii s-au arătat sceptici de faptul că, totuși, Proca ar putea avea un telefon în condițiile de detenție în care se află. După discuția cu polițiștii am făcut legătură cu intermediarul, iar acesta mi-a transmis număruld e telefon al lui Proca. L-am  sunant și am solicitat să-mi confirme dacă că este adevărat faptul că asupra sa se fac presiuni. Am înregistrat discuția și am transmis-o Poliției Române. Ulterior am zburat la București pentru a depune mărturii”, a declarat Usatîi.

Primarul de Bălți, prezent în spațiul virtual în timp ce organele de drept din R. Moldova l-au anunțat în căutare internațională, mai spune că mărturii au depus mai multe persoane: „Au depus mărturii și alți martori, dar nu pot să fac public numele lor, pentru a nu prejudicia mersul anchetei. Totul a fost documentat. Respectiv, Proca a comunicat nu cu intermedirii săi aşa cum spun posturile lui Plahotniuc, dar cu reprezentanţii instituţiilor de drept din România. Până acum totul a fost ţinut în strict secret”.

La 24 octombrie, Jude­că­to­ria sec­to­ru­lui Cen­tru a eli­be­rat un man­dat de arest pen­tru 30 de zile, pe numele lide­ru­lui „Par­ti­du­lui Nos­tru”, pri­ma­ru­lui de Bălți, Renato Usa­tîi. Tot­o­dată, instanța a emis și un man­dat de dare în cău­tare inter­națio­nală a aces­tuia întru­cât Usa­tîi este ple­cat de câteva zile la Moscova. 

„Usa­tîi este acu­zat de com­pli­ci­tate cu un grup cri­mi­nal orga­ni­zat, care a săvâr­șit infrac­țiu­nile de escro­che­rie, adică depo­se­da­rea ile­gală de bunuri a unei per­soane și, res­pec­tiv, de com­pli­ci­tate la infrac­țiu­nea de ten­ta­tivă de omor la comandă. Sanc­țiu­nea arti­co­le­lor res­pec­tive în cazul escro­che­riei este de la 8 la 16 ani și în cazul infrac­țiu­nii de ten­ta­tivă de omor la comandă – de la 15 la 20 de ani“, a con­fir­mat pen­tru ZdG  pro­cu­ro­rul pe acest caz, Vita­lie Busuioc.