Principală  —  IMPORTANTE   —   Unul dintre procurorii care instrumentează…

Unul dintre procurorii care instrumentează dosarul fostului șef al PA Viorel Morari pleacă din sistemul procuraturii: „Este o decizie personală”

Carolina Vidrașco-Brînza, unul dintre procurorii care instrumentează cauza penală în care fostul șef al Procuraturii Anticorupție (PA)Viorel Morari este cercetat pentru abuz în serviciu și fals în acte publice, pleacă din sistemul procuraturii.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Carolina Vidrașco-Brînza a menționat că depunerea cererii de demisie din sistemul procuraturii a fost o decizie personală, ultima zi de lucru a ei fiind joi, 21 octombrie.

„Este o decizie personală. Este adevărat, demisia este din sistem, la general. Nu este o demisie din funcție, că nu a fost o funcție de conducere ca să o schimb. Este o decizie personală. Demisia este din data de 21 octombrie curent. Ultima zi de lucru a fost 21 octombrie”, ne-a comunicat ex-procurora.

În ultima zi de lucru a Carolinei Vidrașcu în calitate de procuroră, joi, 21 octombrie curent, la ședința Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) urma să fie examinată o plângere depusă de fostul șef al PA Viorel Morari împotriva procurorei Vidrașcu, însă examinarea plângerii a fost amânată pentru o altă ședință întrucât Morari a solicitat să fie și el prezent la ședința CSP, atunci când va fi examinată plângerea.

Carolina Vidrașcu-Brînza a făcut parte din grupul de procurori, format din Renata Anici, Vladislav Căruceru și respectiv -Vidrașcu, care exercită urmărirea penală în cauza penală în care Morari este învinuit pentru abuz în serviciu și fals în acte publice. Anterior, Morari a cerut recuzarea procurorilor din dosarul său, cererile în acest sens fiind respinse.

Carolina Vidrașcu-Brînza
sursa magistrat.md

Carolina Vidrașcu-Brînză are o experiență de 16 ani în sistemul procuraturii. În iunie 2006 a fost numită în funcția de procuror pentru misiuni speciale în cadrul Procuraturii Generale (PG). În august 2016, prin ordinul procurorului general al R. Moldova Vidrașcu a fost numită în funcția de procuroră, șefă-interimară a Secției politici, reforme și management al proiectelor în cadrul Procuraturii Generale. Doi ani mai târziu, în august 2018, a fost numită în funcția de procuroră pentru misiuni speciale în cadrul Procuraturii Generale.

Potrivit declarației de avere și interese personale, în anul 2020 Carolina Vidrașcu-Brînză a primit un salariu  313 697 de lei, adică puțin peste 26 de mii de lei lunar. Ex-procurora mai indică în declarație că împreună cu familia deține două apartamente, unul cu suprafața de 75,6 de metri pătrați în valoare de 405 824 de lei, dobândit în 2011 prin contract de investiție și al doilea de 42,9 metri pătrați, în valoare de 240 129 lei, dobândit în 2016 prin contract de transmitere-primire a locuinței în proprietate privată. Tot aici, la categoria bunuri mobile, ea indică un autoturism Renault Kadjar fabricat în 2017 și procurat în 2020 cu 19 330 de euro și o motocicletă de model Yamaha VP05 fabricată în 2000 și procurată în 2020 cu 30 000 de lei.


La 13 august curent, reprezentanții Procuraturii Generale (PG) au emis un comunicat prin care au anunțat că, prin ordinul Procurorului General din 12 august 2021 a fost sistată suspendarea din funcție și, respectiv, încetate raporturile de serviciu cu fostul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari.

La 23 ianuarie 2020, Viorel Morari a fost suspendat din funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. Atunci, la solicitarea procurorului general, CSP a admis demersul cu privire la suspendarea lui Viorel Morari din funcția de procuror-șef la Procuratura Anticorupție.

La 26 decembrie 2019, procurorul general Alexandr Stoianoglo, în temeiul a 2 acte de sesizare înregistrate la PG, a pornit urmărirea pentru abuz de serviciu și fals în acte publice, bănuit în comiterea acestor fapte fiind Viorel Morari.

Potrivit informațiilor furnizate anterior de către Procuratura Generală, Viorel Morari este învinuit că ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care ar fi înregistrat-o contrar prevederilor legale, în baza căreia a pornit o cauză penală şi a falsificat o serie de acte procesuale. Respectivele acțiuni, potrivit probatoriului, au fost comise atât în interes personal, cât și în interesul petentului, dar și altor persoane din anturajul acestuia, cu scopul de a-i proteja de implicare, în calitate de bănuiţi, în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucționa cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a dosarului.

Viorel Morari pledează nevinovat și susține că dosarele ar fi o comandă politică, după ce a decis să repornească dosarul penal privind presupusa finanțare din străinătate a Partidului Socialiștilor.