Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (VIDEO) Un nou protest pentru…

(VIDEO) Un nou protest pentru eliberarea lui Șor

Mai mulți oameni s-au adunat în fața Curții de Apel Chișinău pentru a cere eliberarea lui Ilan Șor, primarul orașului Orhei.

Marina Tauber, pre­șe­dinta Fede­ra­ției de Tenis din Mol­dova, din nou a chemat oamenii la protest: „Azi, la ora 10:30, Curtea de Apel Chişinău!!! Unul pentru toti si toti pentru unul!!

Amintim că Ilan Șor este învinuit de delapidarea şi spălarea a peste 5.000.000.000 de lei. Învinuirea a fost confirmată de Kroll.

Pro­cu­ra­tura Anti­co­ru­pţie anunță că a fina­li­zat urmă­ri­rea penală şi a trans­mis în instanţa de jude­cată dosa­rul pri­vind comi­te­rea infra­cţiu­nii de escro­che­rie şi spă­lare de bani de către fos­tul şef al Băn­cii de Eco­no­mii Ilan Şor. Potri­vit pro­cu­ro­ri­lor, Şor este învi­nuit că, în peri­oada 04.11.2014-25.11.2014, ar fi obţi­nut, prin înşe­lă­ciune, peste 5 mili­arde de lei de la BEM pe care i-ar fi spă­lat prin inter­me­diul a zeci de com­pa­nii offshore, sumă con­fir­mată şi de memo­ran­du­mul KROLL, pre­zen­tat la soli­ci­ta­rea orga­nu­lui de urmă­rire penală. În fapt, anunță pro­cu­ro­rii, dobân­di­rea bani­lor de la Banca de Eco­no­mii s-ar fi rea­li­zat prin ofe­ri­rea de cre­dite mai mul­tor com­pa­nii ce ar apa­rţine lui Ilan Şor, iar drept garanţie pri­vind ram­bu­r­sa­rea mij­loa­ce­lor finan­ci­are obţi­nute ar fi fost nişte con­tracte fic­tive, înche­iate cu un şir de enti­tăţi ban­care din Fede­ra­ţia Rusă. Potri­vit rechi­zi­to­ri­u­lui, incul­pa­tul i-ar fi con­vins pe mem­brii Con­si­li­u­lui de admi­nis­trare al Băn­cii de Eco­no­mii să voteze pen­tru cre­di­ta­rea com­pa­ni­i­lor sale, tăi­nu­ind că el este pro­pri­e­ta­rul de facto al aces­tora. Fiind audi­aţi de pro­cu­rori, mem­brii Con­si­li­u­lui au recu­nos­cut că au fost induşi în eroare de şeful lor, care le-ar fi dat asi­gu­rări că debi­to­rii sunt agenţi eco­no­mici seri­oşi, iar afa­ce­rea este pro­fi­ta­bilă pen­tru bancă dato­rită dobîn­zi­lor mari pe care le vor primi după ram­bu­r­sa­rea cre­di­te­lor.

Pro­cu­ro­rii au mai obţi­nut probe prin care s-a demon­strat că incul­pa­tul a urmă­rit deghi­za­rea pro­ve­nienţei ili­cite a bani­lor, adică ascun­de­rea fap­tu­lui că mij­loa­cele finan­ci­are au fost sus­trase din Banca de Eco­no­mii. Pen­tru aceasta, au fost efec­tu­ate o serie de trans­fe­ruri de pe con­tu­rile unor com­pa­nii offshore pe altele, fapt ce îşi găseşte con­fir­mare şi în răs­pun­su­rile la comi­si­ile roga­to­rii expe­di­ate de pro­cu­rori peste hotare.

În depo­zi­ţi­ile sale, incul­pa­tul a refu­zat să recu­noască impli­ca­rea în schema fra­u­du­loasă, menţio­nînd că ea a fost pusă la cale de fos­tul pre­mier Vlad Filat, care i l-a pre­zen­tat pe omul de afa­ceri Vea­ce­slav Pla­ton, cu rugă­min­tea de a-l ajuta ca prin aceste cre­dite, dove­dite ulte­rior fra­u­du­loase, să-şi rezolve pro­ble­mele legate de stin­ge­rea unor dato­rii faţă de alte bănci din Repu­blica Mol­dova. Pro­cu­ro­rii con­si­deră însă că incul­pa­tul tre­buie să răs­pundă penal în acest caz pen­tru spă­lare de bani şi escro­che­rie în pro­porţii deo­se­bit de mari, infra­cţiuni care pre­văd o pedeapsă de până la 15 ani.

Cauza va fi jude­cată de către Jude­că­to­ria Biu­cani.

Amin­tim că, peste 20 de dosare penale, ce vizează deva­li­za­rea BEM, Băn­cii Soci­ale şi Uni­bank, prin acor­da­rea cre­di­te­lor neper­for­mante, au fost déjà trans­mise în instanţa de jude­cată. Pe banca acu­za­ţi­lor au ajuns Gri­gore Gaci­che­vici şi foş­tii mem­bri ai Con­si­li­u­lui de admi­nis­trare BEM, dar şi alte per­soane care au comis spă­lări de bani, tra­fic de influ­enţă şi coru­pere pasivă.

În pre­zent, în ges­tiu­nea CNA şi Pro­cu­ra­tu­rii Anti­co­ru­pţie mai rămîn câteva cauze penale, între care inves­ti­ga­ţia extinsă, pre­cum şi o serie de dosare dis­junse din cau­zele de bază, care au ca esenţă dela­pi­da­rea bani­lor din cele trei bănci, anunță Ser­vi­ciul de Presă al Pro­cu­ra­tu­rii Gene­rale.