Principală  —  IMPORTANTE   —   Un ex-procuror anticorupție, care anterior…

Un ex-procuror anticorupție, care anterior a gestionat dosare de rezonanță și care în 2020 s-a retras din sistemul procuraturii, a revenit la PA

Dorin Compan, ex-procuror anticorupție și fost șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), cel care anterior a gestionat dosare de rezonanță și care în 2020, în timpul mandatului lui Alexandr Stoianoglo la șefia PG, s-a retras din sistemul procuraturii, revine în procuratură.

Dorin Compan a revenit, începând cu 7 februarie curent în funcția de procuror anticorupție, poziție pe care a deținut-o la PA în 2020. Revenirea lui Compan în funcția de procuror are loc după ce, la 18 ianuarie curent, Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani a anulat ordinul prin care acesta a fost demis.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, procurora Mariana Cherpec, responsabilă de comunicare din cadrul Procuraturii Generale ne-a comunicat că, în februarie 2021, Dorin Campan a acționat PG în instanță și a solicitat anularea ordinului procurorului general Alexandr Stoianoglo prin care a fost eliberat din funcția de procuror anticorupție.

„Încă în februarie 2021, Dorin Compan a acționat Procuratura Generală în instanța de judecată, în ordinea contenciosului administrativ prin care a invocat încălcări ale legislației admise de conducerea instituției la încetarea cu el a raporturilor de muncă și a solicitat anularea ordinului Procurorului General prin care s-a dispus eliberarea sa din funcție”, a declarat procurora Mariana Cherpec.

În februarie 2020, Dorin Compan a fost eliberat din sistem, din proprie inițiativă. Dorin Compan a exercitat funcția de interimar al PCCOCS începând cu septembrie 2019, până în decembrie 2019. Începând cu decembrie 2019, atunci când au avut loc verificările în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) și PCCOCS, Compan a revenit în funcția de procuror anticorupție.

Procurorul Dorin Compan a gestionat anterior mai multe dosare de rezonanță, activând în cadrul PA din 2007. El a fost procurorul care a instrumentat dosarul în care este vizat fostul ministru al Agriculturii, Eduard Grama sau fostul viceministru al Economiei, Valeriu Triboi. Tot Compan a instrumentat dosarul licitațiilor trucate în medicină, dosarul „tomograf” sau dosarul licitațiilor trucate de primării pentru milioanele de lei din Fondul Ecologic.

Decorațiile și sancțiunea disciplinară stinsă înainte de termen

Anterior, ZdG a scris că în aprilie 2019, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a aprobat cumulul funcției de procuror cu activitățile didactice, derulate în calitate de formator în cadrul programului de formare continuă a judecătorilor şi a procurorilor la Institutul Național al Justiției, pentru 2019. Potrivit informațiilor de pe magistrat.md, în anii 2015-2019, Compan a fost decorat cu mai multe distincții: Crucea „Pentru Merit”, Clasa II, medalia „Pentru serviciu impecabil” Clasa III sau Insigna de piept „Eminent al Procuraturii”.

Numele lui Dorin Compan a figurat în cel puțin o procedură disciplinară, constatându-se că acesta a condus un automobil cu numere false. „Colegiul disciplinar a constatat că Dorin Compan conduce în baza procurii eliberate de Vadim Borinecicov, automobilul Mercedes E250 D n/î H8274BA, folosind cu bună ştiinţă numere false de înmatriculare NS AA 500, care conform bazei de date „Registru” au fost eliberate pentru înregistrarea unei remorci. În cadrul şedinţei, procurorul Dorin Compan a explicat consiliului că nu știa despre faptul falsificării numerelor de înmatriculare a autoturismului pe care-l conducea. În hotărârea Colegiului disciplinar se constată însă că procurorul Compan a manifestat nesinceritate, deoarece atât în procura eliberată lui, cât şi în alte acte, e indicat numărul de înmatriculare H8274BA, fapt care confirmă că el, cu bună ştiinţă, conducea automobilul cu numărul de înmatriculare fals – NS AA 500. Astfel, lui Compan i-a fost aplicată sancţiunea disciplinară „avertisment”, sancțiune validată în ianuarie 2012 de CSP.

La scurt timp, în temeiul raportului procurorului-şef al secţiei combatere trafic de fiinţe umane a PG, Eduard Bulat de atunci, Colegiul disciplinar a iniţiat procedura privind stingerea înainte de termen a sancţiunii disciplinare aplicate procurorului Compan. „Examinând procedura de stingere a sancţiunii disciplinare, CSP a constatat că, după aplicarea sancţiunii, procurorul Compan a avut un comportament ireproşabil şi a dat dovadă de responsabilitate la executarea obligaţiilor de serviciu, circumstanţe care permit stingerea înainte de termen a sancţiunii disciplinare aplicate”, se menționează în hotărârea CSP din august 2012, când sancțiunea a fost stinsă.

Donații generoase de la părinți

ZdG a scris anterior că, în perioada în care a activat la PA, procurorul Compan a beneficiat de mai multe donații generoase. Potrivit informațiilor din declarația sa de avere și interese pentru 2018, procurorul ar fi primit remitențe de la „părinte aflat peste hotare” în valoare totală de 39,7 mii de euro (800 mii de lei), iar în 2016 donațiile de la mama au însumat 6 mii de euro, iar de la evenimentele de familie (cumetrie, zile de naștere) acesta a mai strâns alte 6 mii de euro.