Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   ULTIMELE DETALII în dosarul lui…

ULTIMELE DETALII în dosarul lui Veaceslav Filip. Mii de documente, ridicate de la Consulatul din Istanbul

Veaceslav Filip, consulul general al R. Moldova la Istanbul

În două săptămâni, dosarul de corupție pasivă deschis pe numele consulului general al R. Moldova la Istanbul, Veaceslav Filip ar putea fi transmis în judecată. Între timp, procurorii cercetează mii de documente ridicate din sediul Consulatului. Deși, conducerea Procuraturii Generale (PG) și șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) declarau imediat după reținerea lui Filip că echipa consulară de la Istanbul „favorizează unele elemente cu tentă teroristă”, deoarece elibera documente fără a respecta unele norme „elementare de securitate”, până la acest moment niciun angajat al instituției diplomatice nu este reținut sau supendat din funcție. De cealaltă parte, conducerea PG susține că unele persoane din cadrul Consulatului au statut de bănuit. Cu toate acestea, încă la mijlocul lunii decembrie magistrații au decis cercetarea lui Veaceslav Filip în arest la domiciliu, acesta fiind eliberat din izolatorul Centrului Național Anticoruție (CNA), acolo unde s-a aflat aproape o lună.

În conferința de presă, codnucerea PG și șeful SIS a fost rezervată în oferirea detaliilor despre numărul persoanelor care ar fi putut ajunge în R. Moldova și ulterior în Europa în baza actelor obținute contra remunerării financiare, prin intermediul Consulatului General de la Istanbul.

„Suntem la etapa de urmărire penală. Avem intenția să finalizăm în cel mai scurt timp cauza pentru a trimite dosarul în instanță. Au apărut detalii. Avem semnale de la partenerii din alte state, de la organele din alte state, unde au fost deja identificate cazuri când prin această schemă, mai multe persoane au ajuns în Europa de vest. La etapa transmiterii în judecată a dosarului vom face un comunicat de presă. Detalii mult mai multe au apărut, ele urmează a fi făcute publice, deoarece cazul este unul important pentru R. Moldova, pentru noi, pentru imaginea R. Moldova”, a precizat pentru ZdG procurorul general al R. Moldova, Eduard Harunjen.

Șeful PG a declarat că poate numi un număr exact al persoanelor implicate în schemă, dar că de la Istanbul au fost ridicate foarte multe documente. „Acum documentele sunt cercetate. Este vorba despre sute și chiar mii de foi.”

Procurorul general a precizat că dosarul este unul important, „altfel nu ieșea inclusiv șeful SIS în fața presei”.

„Șeful SIS, instituție care răspunde de securitatea națională, atunci a spus că a văzut, a perceput un pericol real prin faptul că s-au diminuat niște măsuri asiguratorii ale statului, niște filtre. Statul ia măsuri ca să-și apere cetățenii de pericol extern, intern și așa mai departe. Iar când funcționarii statului diminuează sau înlătură aceste mecanisme, atunci statul devine vulnerabil. Instituția statului devine vulnerabilă… Au apărut și alte persoane care pe parcursul anchetei au denunțat acțiunile consulului. Partea bună a mediatizării cazului este faptul că cetățenii privesc și ascultă aceste informații, ceea ce le dă curaj ca să denunțe și ei cazuri. După ce a fost făcut public faptul reținerii, au venit cetățeni care au depus sesizări referitor la cazuri analogice”, a explicat procurorul general.

Veaceslav Filip a fost reţinut la 17 noiembrie curent pe Aeroportul Internaţional Chișinău, fiind învinuit de corupţie. În timp ce șefia SIS și PG a ieșit în faţa presei cu declarații șocante, precum că echipa consulară de la Istanbul „favorizează unele elemente cu tentă teroristă”, că este vorba despre un „caz de rezonanţă privind securitatea naţională”, deoarece documentele se eliberau fără respectarea unor norme „elementare de securitate” și a „regulilor internaţionale”, în Ordonanța de punere sub învinuire, lui Veaceslav Filip nu i se încriminează nimic altceva decât faptul că a acceptat de la doi investigatori sub acoperire, trimiși de SIS, bani și cadouri în schimbul urgentării unor acte, mai exact, 300 USD, o sticlă de cognac (40 USD) și un set de veselă (60 USD).

Mihai Balan, șeful SIS și Eduard Harunjen, procurorul general al RM

„Cum să eliberezi act de călătorie fără să vezi persoana, fără să verifici alte documente? E un pericol extrem de mare. Cu acest document poţi intra nu doar în R. Moldova, dar și în ţările UE. Perfectarea invitaţiilor, perfectarea vizelor trebuie efectuate cu respectarea legislaţiei. Se verifică prin intermediul Biroului Migraţie și Azil, prin intermediul Direcţiei Generale Consulare a MAEIE, prin intermediul SIS, astfel încât mâine-poimâine să nu ne trezim cu persoane care pot destabiliza situaţia din R. Moldova”, se arăta revoltat Mihai Balan, director SIS.

După declarațiile PG și SIS, ministrul de Externe, Andrei Galbur, le-a sugerat, indirect, celor doi, să evite „declaraţiile publice răsunătoare”, dacă se vehiculează doar riscuri potenţiale, și nu există legătura confirmată între cetăţenii străini și grupările teroriste. Acesta a infirmat comentariile șefului SIS precum că în baza actelor obţinute la Consulat cetăţenii arabi ar fi putut accede în UE.

ERATĂ

La 21 ianuarie, atunci când articolul „ULTIMELE DETALII în dosarul lui Veaceslav Filip. Mii de documente, ridicate de la Consulatul din Istanbul” a fost publicat pe site-ul zdg.md, reporterul a admis o greșeală care atentează la demnitatea și imaginea persoanei citate. În cel de-al cincilea alineat, cuvântul „procurorul” a fost scris eronat, respectiv, a afectat imaginea procurorului general al R. Moldova, Eduard Harunjen. Dl Eduard Harunjen a declarat că această greșeală reprezintă o ofensă la adresa sa. Redacția ZdG își cere scuze publice față de dl Eduard Harunjen pentru greșeala tehnică admisă neintenționat, publicând respectiva erată.