Principală  —  IMPORTANTE   —   PA anunță ultimele acțiuni de…

PA anunță ultimele acțiuni de urmărire penală efectuate în dosarul în care Ruslan Popov, adjunctul procurorului general suspendat, este suspectat de îmbogățire ilicită

sursa foto: captură video privesc.eu

Procuratura Anticorupție (PA) anunță marți, 30 noiembrie, ultimele acțiuni de urmărire penală efectuate în dosarul în care Ruslan Popov, adjunctul procurorului general suspendat, este suspectat de îmbogățire ilicită.

Potrivit procurorilor anticorupție, în cadrul cauzei penale ce îl vizează pe Popov, au fost efectuate mai multe acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație care „au drept scop stabilirea adevărului obiectiv”.

„Au fost audiate 14 persoane în calitate de martori, declarațiile cărora în cumulul cu celelalte probe administrate, vin să confirme învinuirea înaintată; au fost autorizate și efectuate 5 percheziții pe lângă cele 7 percheziții care au fost efectuate în timpul reținerii adjunctului procurorului general suspendat, în rezultatul cărora au fost ridicate peste 280 documente contabile, acte juridice și alte înscrisuri precum și purtători materiali de informații care conțin date de evidență contabilă; a fost efectuată o cercetare la fața locului a biroului adjunctului procurorului general suspendat, în cadrul căreia au fost ridicate circa 50 de documente și înscrisuri; a fost recunoscută o persoană în calitate de bănuit, pentru participație în calitate de complice la îmbogățirea ilicită imputată adjunctului procurorului general suspendat”, se menționează în nota informativă a PA.

Totodată, au fost autorizate și efectuate peste 24 ridicări a documentelor și altor probe de la autoritățile publice și instituțiile bancare, în rezultatul cărora au fost ridicate peste 2200 documente, acte juridice și alte înscrisuri, precum și purtători materiali de informații.

„A fost efectuată examinarea parțială a mai multor documente ridicate de la autoritățile publice cât și fișiere video și audio, fiind stabilite probe pertinente cauzei penale; a fost dispusă efectuarea a 2 expertize și anume expertiza tehnică a dispozitivelor electronice și expertiza de evaluare a bunurilor imobile și a utilajelor tehnice; a fost dispusă efectuarea investigațiilor financiare-paralele de către ARBI; a fost dispusă efectuarea controalelor fiscale la persoana fizică care desfășoară activitate de întreprinzător implicată în cazul în speță, precum și în dependență de rezultatele obținute a fost solicitată efectuarea controalelor fiscale reconvenționale la contraagenții acesteia; au fost examinate și soluționate 9 cereri care au fost depuse de către învinuitul Ruslan Popov cât și avocații acestuia”, precizează PA.

Pe 9 noiembrie curent, a fost schimbată măsura de arest în cazul adjunctului suspendat al Procuraturii Generale (PG) Ruslan Popov. O decizie în acest sens a fost luată de magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de procurora de caz, Nadejda Busuioc.

„Ruslan Popov urmează să stea în arest la domiciliu următoarele 20 de zile”, a declarat Busuioc.

Marți, 9 noiembrie, Igor Hlopețchi, avocatul lui Popov a declarat că adjunctul suspendat al PG a fost transferat din izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA) la Centrul COVID de la Moldexpo. Apărătorul lui Ruslan Popov susținea că acesta are simptome specifice COVID-19, dar deocamdată nu era rezultatul testului. Procurora de caz a precizat pentru ZdG că testul COVID PCR, la fel ca și testul rapid au fost negative.

Pe 9 octombrie șeful adjunct suspendat al PG Ruslan Popov, suspectat de îmbogățire ilicită, a fost reținut pentru 72 de ore în urma perchezițiilor efectuate la domiciliul său. Procurorii anticorupție au deschis o cauză cu privire la îmbogățirea ilicită a șefului adjunct suspendat al Procuraturii Generale Ruslan Popov. Potrivit procurorului general interimar, Dumitru Robu, dosarul pe numele lui Ruslan Popov a fost pornit în rezultatul analizei informațiilor din investigațiile jurnalistice și probelor acumulate.

Pe 5 octombrie 2021, odată cu decizia procurorului anticorupție de a iniția urmărirea penală împotriva lui Alexandr Stoianoglo au fost suspendați de drept și adjuncții procurorului general – Ruslan Popov, Mircea Roșioru și Iurie Perevoznic. Detalii aici.