Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Ghenadie Sîrbu, unul…

ULTIMA ORĂ Ghenadie Sîrbu, unul dintre complicii magistratului Gheorghieș, plasat în arest la domiciliu pentru 20 de zile

Foto: ZdG

Ghenadie Sîrbu, unul dintre complicii fostului președinte al Curții de Apel (CA) Bălți Alexandru Gheorghieș, urmează să fie plasat în arest la domiciliu pentru 20 de zile. Decizia a fost pronunțată joi, 25 noiembrie, de către magistrații Curții de Apel (CA) Chișinău. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către procurorul de caz, Petru Iarmaliuc.

Potrivit procurorului, în privința ex-președintelui Curții de Apel Bălți Alexandru Gheorghieș, procurorii au solicitat 30 de zile de arest, însă examinarea recursului a fost amânată, din motiv că judecătorul Ghenadie Morozan s-a abținut de la examinare.

Pe 18 noiembrie curent, ex-președintele Curții de Apel Bălți Alexandru Gheorghieș și Ghenadie Sîrbu, unul dintre complicii judecătorului, au fost plasați în arest preventiv pentru 20 de zile. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care au admis parțial demersul procurorilor.

Procuratura Anticorupție (PA) în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au efectuat, pe 16 noiembrie, șapte percheziții în cadrul cauzei penale în care este vizat judecătorul de la CA Bălți. Perchezițiile au fost efectuate la mai multe locații, printre care la biroul de serviciu, domiciliul și la automobilul care se află în folosința magistratului.

În urma operațiunilor de descindere, au fost ridicate mijloace bănești în valută străină (precum dolari, euro, hrivna ucraineană, roni) și valută națională, proveniența cărora magistratul nu a putut să o justifice și două cartușe pentru armă de vânătoare cu țeavă lisă, care erau păstrate fără respectarea regulilor de păstrare a armei și munițiilor.

ZdG a constatat că dosarul penal pe numele fostului președinte al CA Bălți are la bază tranzacțiile puse la cale de familia Gheorghieș cu familia femeii de serviciu și a șefului serviciului aprovizionare tehnico-materială a CA Bălți. Judecătorul a obținut, în 2020, în urma unui contract de schimb cu aceștia o casă de locuit, cedând un apartament. Totodată, fiul angajaților CA Bălți deține un automobil de lux, Mercedes GLE, utilizat, de fapt, de către judecător.

Citește și: Afaceri cu iz penal între femeia de serviciu, intendentul și fostul președinte al Curții de Apel Bălți. Detalii noi despre dosarul penal în care Alexandru Gheorghieș este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită