Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ultima oră: CSJ merge la…

Ultima oră: CSJ merge la Curtea Constituțională și reclamă un conflict de ordin constituţional între puterea judecătorească şi puterea executivă

În şedinţa din 20 februarie 2017, Plenul Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a hotărât să ridice o obiecţie de neconstituţionalitate, dată fiind existenţa unui conflict de ordin constituţional între puterea judecătorească şi puterea executivă, reprezentată de Ministerul Justiţiei (MJ), se precizează într-un comunicat de presă al CSJ.

Plenul CSJ consideră că stabilirea unui aşa-zis „control” al MJ în cazul problemelor de ordin organizatoric existente în cadrul judecătoriilor şi al Curţilor de apel, control instituit prin articolul 55 alin. (1) din Legea privind organizarea judecătorească nr. 514 din 6 iulie 1995, este contrară articolelor 1 alin. (3), 6, 114, 116 alin. (1) şi 123 din Constituţie. Aceste articole garantează statul de drept, separaţia puterilor, independenţa judecătorilor, monopolul lor în înfăptuirea justiţieişi, respectiv, rolul Consiliului Superior al Magistraturii de organ al autoadministrării judecătoreşti, anunță CSJ.

Plenul CSJ anunță că  la iniţierea acestui demersa avut în vedere inclusiv situaţia înregistrată în ultima perioadă în privinţa acceptării eliminării de către Agenţia de administrare a instanţelor judecătoreşti a modului de căutare a hotărârilor judecătoreşti după numele şi prenumele părţilor la proces, de pe portalul instanţelor de judecată. Această situaţie a condus, în opinia Plenului, la încălcarea principiului fundamental al justiţiei transparente, potrivit căruia nu este suficient să se facă dreptate, trebuie să se vadă că se face dreptate.

De asemenea, Plenul Curţii Supreme a observat incoerenţa dintre obiectivul consolidării capacităţilor de autoadministrare a sistemului judecătoresc prin revizuirea rolului, componenţei şi competenţelor Consiliului Superior al Magistraturii, obiectiv stabilit prin Strategia de Reformare a Sectorului Justiţiei (2011-2016), şi adoptarea de către Guvern a Hotărârii nr. 650 din 26 mai 2016 cu privire la organizarea şi funcţionarea Agenţiei de administrare a instanţelor judecătoreşti, aflată în subordinea Ministerului Justiţiei. Această incoerenţă ignoră atât obligaţiile politice ale Guvernului faţă de cetăţenii R. Moldova, cât şi obligaţiile asumate în faţa partenerilor internaţionali, se precizează în comunicat.

Citiți și:

De ce Ministerul Justiţiei îngrădeşte accesul la informaţii

DOC: Opinie juridică cu privire la excluderea de pe pagina Portalului Național al Instanțelor de Judecată a unor informații despre cauzele aflate în procedură


Îngrădirea accesului la informații pe portalul instanțelor de judecată a fost discutată la ședința de marți a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Mihai Poalelungi, președintele Curții Supreme de Justiție s-a declarat împotriva prevederilor implementate de Ministerul Justiției și Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești.

Citiți și: Încă o lovitură pentru accesul la informație? Portalul instanțelor a exclus căutarea unui dosar după numele inculpatului

CSM reacționează după ce ZdG a atenționat că pe portalul instanțelor de judecată este restricționat accesul la dosare

Portalul instanțelor a exclus căutarea unui dosar după numele inculpatului pentru a PROTEJA datele cu caracter personal