Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ „Cămătarul” de la…

ULTIMA ORĂ „Cămătarul” de la CNA Ghenadie Tanas, reținut pentru 72 de ore

Ghenadie Tanas, șeful Direcției Generale Urmăririi Penale a Centrului Național Anticorupție (CNA, învinuit de îmbogățire ilicită, fals în declarații și practicarea ilegală a activității financiare, într-un dosar penal gestionat de Procuratura Anticorupție (PA) a fost reținut pentru 72 de ore. În aceeași cauză penală, membrii familiei sale sunt bănuiți pentru complicitate la comiterea infracțiunilor imputate. Cauza penală în care este vizat Ghenadie Tanas și rudele sale a fost pornită la 6 decembrie curent.

În dimineața zilei de miercuri, 8 decembrie, procurorii anticorupție și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au descins cu percheziții în biroul de serviciu al angajatului CNA și în mai multe locații, inclusiv și la membrii familiei sale, care sunt bănuiți pentru complicitate la comiterea infracțiunilor imputate.

Ghenadie Tanas a fost subiect al mai multor investigații ale Ziarului de Gardă.

VIDEO, DOC/ Tranzacțiile cămătarului de la CNA: Detalii noi despre averea „milionarului în euro” din instituția abilitată să lupte cu corupția

În 2017, Tanas a fost subiect al unei investigații a ZdG cu titlul „Tranzacțiile cămătarului de la CNA”. ZdG scria atunci că Ghenadie Tanas deținea bunuri mobile și imobile a căror valoare depășea veniturile sale declarate și că acesta a practicat cămătăria, împrumutând mai multor persoane zeci de mii de euro. Cel puţin, într-un caz documentat de ZdG Tanas a folosit-o pe mama sa, profesoară, pe post de creditor, iar în, cel puţin, patru cazuri Tanas a apelat la instanţa de judecată pentru a obliga datornicii să-i întoarcă aproximativ 60 de mii de euro. Litigiile în care a fost implicat Tanas nu se regăsesc în declarațiile cu privire la venituri şi proprietate ale angajatului CNA.

La 2 decembrie curent, ZdG a publicat o nouă investigație în care oferă detalii noi despre averea lui Ghenadie Tanas, numit recent de la tribuna Parlamentului „milionarul în euro de la CNA”.

Oficial, Ghenadie Tanas deține circa 100 de ha de terenuri agricole, iar fratele și mama celor doi au mai multe locuri de parcare atribuite unui bloc de locuit de pe strada Natalia Gheorghiu din Chişinău. În 2020, angajatul de la CNA s-a mutat cu traiul în apartamentul părinților, procurat în acest bloc, acum zece ani, și-a procurat o nouă Skoda Superb, care l-a costat întreg salariul și pensia luată de la CNA pentru ultimul an, și a scăpat basma curată după un control al averii și intereselor personale, inițiat de Autoritatea Națională de Integritate.

Numele mamei și fratelui lui Ghenadie Tanas apar într-o serie de tranzacții imobiliare, conectate și la un prieten de-al bugetarului de la CNA.


În septembrie 2010, părinții angajatului CNA, foști profesori la școala din Petreşti, Ungheni, de unde au ridicat un salariu anual de câteva zeci de mii de lei, au procurat un apartament de 100,5 metri pătrați într-un bloc de locuit de pe str. Natalia Gheorghiu din Chişinău. Tot în acest bloc locativ, în septembrie 2015, Ghenadie Tanas a procurat un apartament de 63,1 metri pătrați. Tanas însă nu a locuit în el și a preferat să ofere bunul în chirie, mărindu-și veniturile, în perioada 2016-2017, cu circa 139 de mii de lei.

Bunul imobil a fost vândut în decembrie 2017, iar în prima lună a anului 2018, angajatul CNA a procurat un apartament de 69,4 metri pătrați cu 400 de mii de lei (20 de mii de euro) într-un bloc de locuit de pe str. Națională din Ungheni. Un an mai târziu, Tanas a vândut și acest apartament. Tranzacția declarată a fost de 35 de mii de euro (700 de mii de lei), adică cu aproape 300 de mii de lei mai mult decât valoare indicată la procurare.

Apartamentul de 100,5 metri pătrați de pe strada Natalia Gheorghiu din Chişinău, înregistrat pe numele părinților lui Ghenadie Tanas, în 2020 a intrat în posesia angajatului CNA, în baza unui contract de folosință.


Complexul locativ în care părinții angajatului CNA dețin un apartament. Tot aici, Ghenadie Tanas a deținut un imobil

Mama și fratele angajatului CNA, „afaceriști” cu locuri de parcare

Strada Natalia Gheorghiu din Chişinău este, de ani buni, un adevărat „centru de afaceri” pentru familia Tanas. ZdG a identificat cele 24 de locuri de parcare procurate de rudele lui Ghenadie Tanas, despre care s-a vorbit la tribuna Parlamentului.

Tot în acest complex locativ, familia Tanas gestionează 24 de locuri de parcare, procurate cu 1,5 milioane de lei

Conform datelor, la 5 mai 2015, fratele angajatului CNA, Adriano Tanas, pe atunci ofiţer de urmărire penală în cadrul Inspectoratului de Poliție Ungheni, cumpără 12 locuri de parcare, cu o suprafață totală de 215,2 metri pătrați, pentru care susține abia în declarația de avere din anul 2017 că a scos din buzunar 750 de mii de lei.

Câteva dintre locurile de parcare procurate de Adriano Tanas, fratele angajatului CNA

Trei zile mai târziu, la 8 mai 2015, Iulia Tanas, mama fraților Tanas procură 9 locuri de parcare, cu o suprafață totală de 166,3 metri pătrați. În septembrie 2016, Adriano Tanas cumpără alte 2 locuri de parcare, cu circa 133 de mii de lei, iar trei ani mai târziu, în septembrie 2019, un alt loc de parcare este procurat de mama lor. În total, Adriano Tanas și Iulia Tanas dețin 24 de locuri de parcare, procurate cu circa 1,5 milioane de lei. Locurile de parcare sunt date în chirie lunară locatarilor din acel bloc, construit de compania Glorinal.

Câteva dintre locurile de parcare procurate de Iulia Tanas, mama angajatului CNA

Tot în 2015, fratele lui Ghenadie Tanas și soția sa au procurat un magazin de 83,2 metri pătrați și un depozit de 129,4 metri în orașul Ungheni, ambele construite pe un teren de 13 ari. În august 2021, Adriano Tanas divizează cele trei bunuri, iar o lună mai târziu vinde terenul și depozitul. În 2012, deși nu avea drept de proprietate asupra acestor bunuri, Adriano a luat un credit ipotecar de 100 de mii de euro și le-a pus în gaj.

Materialul integral poate fi citit AIChttps://www.zdg.md/investigatii/ancheta/video-doc-tranzactiile-camatarului-de-la-cna-detalii-noi-despre-averea-milionarului-in-euro-din-institutia-abilitata-sa-lupte-cu-coruptia/?preview_id=1481314&preview_nonce=1df36e04c1&preview=true&_thumbnail_id=1481464I.