Principală  —  IMPORTANTE   —   Trei angajați ai fostei Direcții…

Trei angajați ai fostei Direcții nr. 5, printre care și Valeriu Cojocaru, învinuiți de înscenarea transportării ilegale a cartușelor „Kalașnicov” în Ucraina, fapt pentru care Ruslan Verbițchi s-a ales cu dosar penal

sursa: PCCOCS

Trei angajați ai fostei Direcții nr. 5, printre care și ex-șeful Valeriu Cojocaru sunt învinuiți de înscenarea transportării ilegale a cartușelor „Kalașnicov” în Ucraina, fapt pentru care Ruslan Verbițchi, președinte al Organizației Teritoriale Platforma DA din Chișinău, s-a ales cu dosar penal.

Două persoane se află în arest, în Penitenciarul nr. 13, iar altă persoană, un nou figurant pe dosar, nu a fost reținut deoarece colaborează cu ancheta.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a formulat și prezentat învinuirea în privința lor după ce ofițerii Serviciului de Informații și Securitate au desfășurat mai multe percheziții.

Potrivit PCCOCS, în urma investigațiilor s-a constatat că în vara anului 2018, învinuiții au regizat plasarea într-un ascunziș al mașinii lui Ruslan Verbițchi, președinte al Organizației Teritoriale Platforma DA din Chișinău, zeci de cartușe pentru pistolul-mitralieră „Kalașnicov”, înainte ca acesta să traverseze hotarul spre Ucraina. În rezultat, Verbițchi s-a ales cu dosar penal.

În cazul în care vinovăția persoanelor implicate va fi dovedită acestea riscă închisoare de la trei până la opt ani cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la zece ani şi 15 ani.

Deoarece acest dosar, cât și cel de investigare a cazului Petic implică fapte similare și multe persoane care au participat în ambele cauze investigate, procurorii PCCOCS au decis să le conexeze într-un sigur dosar.

În dosarul privind activitatea ilegală a unor angajați ai fostei Direcții nr. 5 în interesul organizației criminale „Plahotniuc” au fost reținute pe 5 octombrie curent șase persoane, pentru înscenarea unui viol în rezultatul căruia a fost condamnată o persoană nevinovată, și anume fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic.

Toți șase au calitatea de învinuit și sunt plasați în arest preventiv. Doi dintre ei se află în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA).

Pe 7 iulie curent șeful suspendat al IP Balți Valeriu Cojocaru a fost plasat în arest, în dosarul angajărilor fictive în cadrul fostei Direcții nr. 5.

Fostul șef al Direcției nr. 5, Valeriu Cojocaru este cercetat și în dosarul privind activitatea Direcției nr. 5 în interesul organizației criminale „Plahotniuc”. Potrivit procurorului de caz, Valeriu Cojocaru este acuzat de „abuz în serviciu, organizarea plângerii calomnioase și organizarea determinării persoanei la darea declarațiilor mincinoase”.