Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Spălătoria rusească” a fost blocată…

„Spălătoria rusească” a fost blocată de organele de drept din R. Moldova?!

Serviciul prevenire şi combaterea spălării banilor (SPCSB) al CNA vine cu unele precizări, referitor la așa-zisa „spălătorie rusească”.

„Informaţia privind continuarea, în anul 2015, a schemei de spălare a banilor ruseşti, prin băncile din R. Moldova,cu implicarea executorilor judecătoreşti, este distorsionată şi nu corespunde adevărului. Asta deoarece, în data de 16 mai 2014, urmare instrumentelor aplicate de către SPCSB al CNA, a fost stopat fluxul de mijloace băneşti tranzitate pe conturile corespondente ale 19 instituții financiare din Federaţia Rusă deschise la Moldindconbank SA către diferite companii off-shore cu conturile deschise în bănci din Letonia. Acțiunile au fost efectuate în cadrul unei cauze penale, pornită la 14 februarie 2014, conform elementelor constitutive ale componenței de infracțiune prevăzută de art. 243 din Codul penal (spălare de bani), pe faptul tranzitării mijloacelor băneşti prin conturile corespondente ale băncilor din Federaţia Rusă, deschise în BC Moldindconbank S.A., în baza unor ordonanţe judecătorești”, este menționat în comunicatul de presă trimis de CNA.

Totodată, pentru identificarea provenienței mijloacelor bănești au fost inițiate acțiuni de cooperare externă cu 65 de servicii similare străine, prin intermediul rețelei securizate Egmont: Letonia, Estonia, Cipru, Lituania, Elveția, Germania, Franța, Finlanda, inclusiv Federația Rusă.

„În baza informațiilor diseminate, organele de drept din Federația Rusă au inițiat patru cauze penale în privința a trei persoane fizice, manageri a instituțiilor bancare şi a băncii din Federația Rusă OAO RUSSKIY ZEMELNIY BANK. Toate dosarele pornite de organele de drept ale Federației Ruse au la bază informațiile puse la dispoziție de către SPCSB şi sunt rezultatul unor investigații complexe comune desfășurate pe parcursul ultimilor ani de către R. Moldova”, găsim în comunicat.