Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Sistemul de distribuire a dosarelor…

Sistemul de distribuire a dosarelor în instanță va fi reformat?

Reconfigurarea și perfecționarea Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD, versiunea 4.1) în procesul de implementare a noii hărți judecătorești, de la 1 ianuarie 2017, au fost discutate de Vladimir Cebotari, în cadrul unei ședințe cu mai mulți colegi de la Ministerul Justiției (MJ), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Agenţia de Administrare a Instanţelor Judecătoreşti (fostul DAJ) și Centrul de telecomunicații Speciale (CTS), se precizează într-un comunicat de presă al MJ.

Pe parcursul întrevederii au fost analizate aspecte tehnice de configurare și migrare ale datelor din PIGD în procesul de reorganizarea a sistemului judecătoresc cu scopul optimizării numărului de instanțe din Moldova. De asemenea, au fost abordate și unele aspecte privind dezvoltarea noilor funcționalități pentru programul integrat: cabinetul virtual și dosarul electronic.

Au fost analizate trei opțiuni de reconfigurare a PIGD-ului și, în comun cu factorii implicați, a fost luată decizia în privința opțiunii ce urmează a fi implementată. Noua versiune va facilita obținerea unui rezultat maxim cu impact minim asupra activității instanțelor judecătorești.

Opțiunea definitivă urmează să fie expertizată printr-o analiză amplă, oferind posibilitatea stabilirii unei proceduri clare de realizare a activităților necesare. Studiul va descrie etapele de implementare, părțile responsabile, durata și efortul necesar.

Amintim că, sistemul de repartizare aleatorie a dosarelor în instanţele de judecată a fost elaborat în cadrul proiectului SUA „Provocările Mileniului” (MGTCP) în baza Programului de acţiuni privind implementarea Planului Preliminar de Ţară, aprobat în 2007.

PIGD-ul a devenit funcțional în instanțele de judecată începând cu anul 2009. Mai multe versiuni au fost dezvoltate până în februarie 2016, cu suportul Programului de consolidare a instituțiilor statului de drept al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID ROLISP). Versiunea actuală a fost pusă în aplicare din octombrie 2015.