Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ședință comună pentru sistemul „Carte…

Ședință comună pentru sistemul „Carte Verde”

Direcţia generală urmărire penală (DGUP) a IGP, a organizat, la 21 iulie, o ședință cu reprezentanţii Biroului Naţional al Asiguratorilor Auto (BNAA) şi conducătorii companiilor de asigurare din Republica Moldova. Discuțiile au avut loc în contextul executării indicaţiei Guvernului RM, privind întreprinderea măsurilor de diminuare a riscului de suspendare a R. Moldova din rândul statelor membre ale Consiliului Birourilor „Carte Verde”, anunță IGP.

Scopul întâlnirii a fost consolidarea forţelor şi mijloacelor tuturor actorilor vizaţi, pentru demararea acţiunilor concrete de prevenire şi minimizare a numărului de falsificări a poliţelor de asigurare „Carte Verde”, inclusiv  prin sensibilizarea opiniei publice despre riscurile şi urmările folosirii acestor documente false, se menționează într-un comunicat al instituției.

În cadrul ședinței au fost discutate măsurile  necesare de întreprins în vederea diminuării fenomenului infracţional menţionat, mecanismele posibile de conlucrare prin crearea unui grup comun de lucru din reprezentanţi ai MAI, BNAA şi companiilor de asigurări. La finalul discuțiilor, participanții au convenit la crearea unui mecanism viabil de conlucrare în vederea prevenţiei acestui gen de infracţiuni, accesul la informaţiile necesare activităţii de prevenire şi contracarare a falsificării poliţelor de asigurare, identificării noilor metode şi mijloace folosite de infractori la falsificarea poliţelor de asigurare, elaborarea tacticilor noi de relevare şi descoperire a infracţiunilor, de identificare şi reţinere a infractorilor, se mai spune în comunicat.

ZdG amintește că, în luna iunie, a fost anulată suspendarea R. Moldova din sistemul internațional Carte Verde. Decizia a fost luată în cadrul Adunării Generale a membrilor Consiliului Birourilor „Carte Verde” de la Bruxelles. „Republicii Moldova i se păstrează calitatea de membru monitorizat al Sistemului International „Carte Verde”, având însă condiția iminentă de a executa măsurile care vor redresa stabilitatea și siguranța financiară a Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule din R. Moldova (BNAA)”, anunță BNAA.

ZdG a scris anterior despre problemele din sistem și despre cum BNAA a fost fraudat de un ucrainean și două bănci.

Citiți și

O judecătoare, două bănci şi un ucrainean misterios, reţeta succesului într-o schemă de 2 milioane USD

(doc) Ucraineni „platonici”, cu afaceri la Chişinău