Principală  —  IMPORTANTE   —   Ședința Comisiei de licențiere a…

Ședința Comisiei de licențiere a UAM în cadrul căreia urmau să fie examinate dosarele celor 69 de candidați care au solicitat accederea în avocatură, amânată din lipsă de cvorum

Sursa foto: Colaj ZdG

Ședința Comisiei de licențiere a Uniunii Avocaților din Moldova (UAM) în cadrul căreia urmau să fie examinate marți, 25 ianuarie, dosarele celor 69 de candidați, printre care foști și actuali procurori, dar și foști judecători, care au solicitat accederea în avocatură, a fost amânată.

Solicitat de Ziarul de Gardă, președintele Comisiei de licențiere a UAM, Adrian Tăbârță, ne-a comunicat faptul că ședința programată pentru astăzi, 25 ianuarie, nu a avut loc din lipsă de cvorum.

„Dosarele nu vor fi examinate astăzi, deoarece potrivit articolului 43 alin (3), indicele 1, Comisia este deliberativă în momentul în care sunt prezenți 9 membri ai Comisiei de licențiere. Noi nu am putut să examinăm dosarele, ținând cont de faptul că am fost prezenți doar 7 din 11 și astfel conform legii nu am putut să examinăm. Nu a fost cvorum. Încă nu am stabilit data când va fi (…). Preconizăm să ne întrunim în perioada următoare, dar când anume încă nu am stabilit. Acest lucru trebuie să-l coordonăm cu membrii Comisiei, când au posibilitate, căci fiecare are dosare, activitate”, a declarat Tăbârță pentru ZdG.

O parte dintre candidații care vor să obțină licență de avocat sunt foști procurori care au gestionat dosare de rezonanță și care au fost vizați în articole ale ZdG. Toți cei 69 de candidați și-au depus dosarele pentru accederea în funcția de avocat înainte ca articolul 10 din Legea cu privire la avocatură, care le permitea acestora să ajungă avocați fără a susține examenul de admitere, să fie modificat.

Modificările operate vineri, 21 ianuarie, la articolul 10 din Legea cu privire la avocatură prevăd că judecătorii și procurorii cu cel puțin 10 ani vechime în funcție, care vor dori să fie admiși în avocatură, vor susține examenul de calificare, fiind scutiți doar de efectuarea stagiului. 

Olesea Stamate, președinta Comisiei Juridice, numiri și imunități, a menționat pentru ZdG că noile modificări operate vineri la Legea cu privire la avocatură sunt aplicabile și față de persoanele care au cerut admiterea în profesia de avocat în temeiul art. 10 alin. (2) din Legea cu privire la avocatură până la intrarea în vigoare a noilor modificări, dacă o decizie pe marginea acestor cereri nu a fost luată până la intrarea în vigoare a prezentei legi.