Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Se anunță „evenimente importante” și…

Se anunță „evenimente importante” și „materiale interesante” în dosarul Filat

La ședințele următoare în dosarul Filat ar putea avea loc „anumite evenimente destul de importante”, inclusiv pe subiectul martorilor din Federația Rusă. Declarațiile au fost făcute de către avocatul fostului premier, Igor Popa. Acesta a menționat că primarul de Orhei, Ilan Șor, inculpat într-un dosar de escrocherie și spălare de bani, a refuzat să dea mărturii, de aceea apărare a solicitat tragerea acestuia la răspunere penală pentru refuz de a da declarații.

„La următoarele ședințe vor avea loc anumite evenimente destul de importante din acest dosar, inclusiv pe subiectul martorilor din F. Rusă. Noi pregătim anumite măsuri care vor fi declarate puțin mai târziu. În scurt timp vor apărea materiale interesante”, a declarat Igor Popa.

Apărarea a declarat că a depus o cerere în instanța de apel prin care a solicitat ca judecătorii să sesizeze organele  competente pentru atragerea la răspundere penală a lui Ilan Șor pentru infracțiunea de refuz de a face declarații, prevăzută de art. 313, Cod Penal.

Igor Popa, avocatul fostului premier, afirmă că în ședința de astăzi au fost audiați și alți martori, iar la această etapă sunt examinate documentele și probele apărării.

„A fost audiat Ion Rusu. Dlui a refuzat să facă declarații. Rusu este martorul acuzării. noi l-am invitat pe dlui doar pentru ca instanța de apel să se convingă încă odată că martorul Rusu nu aduce nicio incriminare lui Vlad Filat, însă dlui s-a prevalat de acest drept”, a menționat Igor Popa.

Ion Rusu, nașul lui Vlad Filat,  condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul spălării de bani prin intermediul „Caravita Co”, a fost audiat de magistrații Judecătoriei Buiucani, la etapa de examinare în prima instanță a dosarului. Atunci apărarea afirma că măr­tu­ri­ile depuse de Ion Rusu în instanță „demon­strează încă o dată nevi­no­vă­ția dom­nu­lui Vlad Filat. În spe­cial, cele rela­tate de către Ion Rusu nu repre­zintă nici într-un caz careva ele­mente incri­mi­na­to­rii împo­triva lui Vlad Filat”.

Popa a refuzat Îînsă să facă public numele celui de-al doilea martor audiat astăzi de magistrații Curții de Apel Chișinău.

Dosarul Filat este examinat la Curtea de Apel. Următoarea ședință va avea loc vineri, 28 octombrie.