Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Scandal la CSM. Poalelungi a…

Scandal la CSM. Poalelungi a părăsit ședința, iar deliberările despre integritate au fost amânate

Consiliul Superior al Magistraturii a amânat deliberările privind integritatea lui Mihai Poalelungi la conducerea Curții Supreme de Justiție, pentru ora 14:00. Aceasta după ce mai mulți lideri ai opoziției și protestatari au intrat în sala de ședințe pentru a cere numirea unui alt concurs pentru funcția de președinte al CSJ. Protestatarii au invocat faptul că Mihai Poalelungi, unicul candidat înscris în concurs,  ar avea unele probelme de integritate și ar fi influențat deciziile pe anumite dosare. Victor Micu, președintele CSM  a declarat că nu există temei pentru amânarea ședinței:„Anunţarea concursului a fost transparenţă. A depus doar dl Poalelungi, alţi candidaţi nu au fost. Consiliul este obligat că să purcedem la selectarea candidatului. În ce temei să amânăm acest lucru?”

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr a solicitat procurorului general, Corneliu Gurin, autosesizarea și pornirea unui  dosar pe numele lui Poalelungi „Este scula lui Vlad Plahotniuc. Ar trebui să-l sesizaţi pe procurorul general. La 7 aprilie 2012, care împreună cu finul lui Plahotniuc şi Tănase au pus la cale scheme raider. Ar trebui să va sesezati să vedeţi unde a fost Poalelungi pe dată de 7. A fost în avionul Chişinău – Viena.”

Deși în raportul său a prezentat mai multe reușite, Mihai Poalelungi nu a putut spune pe ce loc se clasează R. Moldova în clasamentul global privind corupția din sistemul judecătoresc, da și de ce la etapa actuală există 61 de cereri ale cetățenilor moldoveni la CEDO.

„Nu știu pe ce loc se clasează R. Moldova în acest clasament. Știu doar că locul R. Moldova s-a înrăutățit din cauza că, prin intermediul sistemului judecătoresc, au trecut acele miliarde de dolari. CSJ nu are nimic cu asta, deoarece fiecare judecător își asumă deciziile. Mai mult, eu am fost cel care a sesizat Procuratura Generală despre asta”, a replicat Mihai Poalelungi.

Mihai Poalelungi a adus și câteva replici dure la adresa Tatianei Răducanu, după ce aceasta i-a adresat mai multe întrebări. „Fiecare judecător trebuie să respecte legislația națională și internațională. Dacă nu greșesc, încă în 2012, împreună cu agentul guvernamental, am elaborat o recomandare unde am indicat principiile de compensare a prejudiciului moral și care sunt sumele care urmează să fie percepute, încasate, având în devede practica Curții Europene pentru Drepturile Omului. Faptul că unii judecător preferă să încaseze sume mai mari decât sunt cele prezentate acolo, fiecare judecător în parte trebuie să răspundă și nu președintele CSJ.”, i-a răspuns Mihai Poalelungi.

Tatiana Răducanu: „Caz recent.  Prin decizia CA Chișinău s-a stabilit că o firmă, un agent economic a pretins încasarea a 14 mln în baza unui proces de demolare fără număr și semnătură. Curtea de Apel a respins actul și pentru expirarea termenului de prescripție. E vorba de opt milioane de lei pentru lucrările propriu-zise și șase milioane penalitate. CSJ însă casează decizia și acum suntem în situația că trebuie să plătim 14 mln pe o hotărâre arbitrară. Tot spuneți că fiecare judecător răspunde pentru deciziile sale, dar vocea dumitale nu se aude. Asta înseamnă că tolerați tot ce se întâmplă la CSJ. Nu vă mai ascundeți în spatele judecătorilor. Sunteți responsabil de CSJ, trebuie să fiți un etalon pentru celelate instanțe”.

La rândul său, Mihai Poalelungi a replicat:„Nu mai pretindeți că sunteți dvs. mare etalon”. Ulterior, după mai multe acuzații ale protestatarilor, Mihail Poalelungi a părăsit ședința.

Plenul a propus spre vot propunerea membrului CSM, Dumitru Visterniceanu, privind trimiterea materialului către Inspecția Judiciară pentru verificarea faptelor enunțate în ședință de către societatea civilă. Propunerea nu a întrunit numărul suficient de voturi.

Deliberearea a fost amânată pentru ora 14:00. Protestatarii au anunțat că vor rămâne în fața CSM.