Principală  —  IMPORTANTE   —   Șase ani de (in) acțiuni.…

Șase ani de (in) acțiuni. Dosarul „Moldovagaz”, în care se investigau fraude de milioane, fără finalitate. Ce spun procurorii

Dosarul penal inițiat încă în anul 2015 în care erau vizați factori de decizie ai Moldovagaz și Chișinău-Gaz, cercetați pentru că ar fi facilitat livrarea gazelor unor companii private, în mod clandestin, dar şi pentru trucarea unor licitaţii privind cumpărarea de tehnică pentru distribuirea gazelor la un preţ triplu decât cel de piaţă, se află încă la etapa de urmărire penală. 

Deși în 2015 au fost efectuate percheziții de amploare la sediile Moldovagaz și Chișinău-Gaz, dar și la domiciliile directorilor de atunci ai acestor întreprinderi, Alexandr Gusev și Constantin Cuiumju, astăzi, fostul șef al Moldovagaz nu are niciun statut în acest dosar. 

Singura certitudine după deschiderea dosarului penal s-a produs în anul 2016, an în care, la șefia Moldovagaz, Gusev, plecat din țară în perioada inițierii cauzei penale, a fost înlocuit cu fostul democrat Vasile Botnari, un apropiat al oligarhului Vladimir Plahotniuc, cel care controla, în acea perioadă, guvernarea din R. Moldova. 


În luna noiembrie 2015, ZdG a relatat că, la Moldovagaz și Chișinău-Gaz, dar și la domiciliile foștilor directori ai acestor întreprinderi Alexandr Gusev și Constantin Cuiumju s-au desfășurat mai multe percheziții în baza unor bănuieli, dar şi a unor probe că întreprinderile de stat livrau gaze unor companii private în mod clandestin. Totodată, ei erau cercetați pentru trucarea unor licitaţii privind cumpărarea de tehnică pentru distribuirea gazelor la un preţ triplu decât cel practicat pe piaţă. 

Procuror, în 2015: „Există suspiciuni că aceste pierderi se reflectau în tarifele la gaz și erau achitate de consumatori”

Perchezițiile au fost desfășurate în cadrul a două dosare, por­nite în baza a trei arti­cole din Codul penal: 328 – exce­sul de putere sau depă­şi­rea atri­bu­ţi­i­lor de ser­vi­ciu, 241- prac­ti­ca­rea ile­gală a acti­vi­tă­ţii de între­prin­ză­tor și 243 – spă­la­rea bani­lor, însă, ulterior, cauzele au fost comasate într-un singur dosar. 

Despre acțiunile de urmărire penală și perchezițiile efectuate atunci, anunța, de la sediul Moldovagaz, acolo unde erau desfășurate descinderile, procurorul de caz de la acel moment Vitalie Busuioc, care astăzi nu se mai regăsește în organele procuraturii, după ce la 30 ianuarie 2020 și-a dat demisia din funcție fără a oferi explicații în legătură cu decizia luată. Vitalie Busuioc afirma atunci că Alexandr Gusev, care, în acea perioadă deținea funcția de director al companiei Moldovagaz, a plecat peste hotare înainte de fi intentate cauzele penale.

Vitalie Busuioc

„Factorii de decizie din cadrul Moldovagaz, Chișinău-Gaz, dar și ai întreprinderilor fondate de acestea sunt bănuiți că ar fi implementat o schemă  frauduloasă de spălare a banilor prin care au obținut venituri considerabile în ultimii ani (…). Întreprinderile fondate de Moldovagaz comercializau gaze naturale altor agenți, acestea îl livrau ulterior unor întreprinderi sau persoane fizice. Pentru a ascunde urmele, există suspiciuni că factorii de decizie ai acestor întreprinderi, bazându-se pe o metodologie de calculare a pierderilor în rețelele de distribuție, treceau neîntemeiat sumele calculate clandestin la pierderi, iar acestea erau transformate în tarifele de plată pentru consumatori”, afirma, în 2015, Vitalie Busuioc.

Gusev nu are calitate procesuală. Dosarul, la faza de urmărire penală de șase ani

În urma unei solicitări de informații a ZdG pentru a afla detalii despre acel dosar, procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), ne-a comunicat faptul că dosarul urmează să fie verificat în ordinea controlului ierarhic superior de către proaspătul procuror general interimar, Dumitru Robu.

„(…) După caz, va fi întocmit un plan de acțiuni de urmărire penală în vederea asigurării efectuării urmăririi penale într-un termen cât mai restrâns (…)”, a declarat Mariana Cherpec pentru ZdG.

Alexandr Gusev

Purtătoarea de cuvânt a PG a mai precizat faptul că, în rezultatul verificării materialelor cauzei penale, s-a constatat că Alexandr Gusev, fostul director al Moldovagaz despre care anterior presa a scris că în 2015 a părăsit R. Moldova, nu are nici o calitate procesuală pe caz și nici nu mai este anunțat în căutare.

Singura certitudine din dosar s-a produs în februarie 2016, la aproape șase luni de la intentarea lui. Atunci, democratul Vasile Botnari, un apropiat al oligarhului Vladimir Plahotniuc, cel care controla în acea perioadă guvernarea din R. Moldova îi lua locul la șefia Moldovagaz lui Alexandr Gusev, cel care deţinea funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Moldovagaz din 2008. 

Pentru a afla de ce nu au fost înregistrate careva progrese pe acest dosar, din 2015 până în 2020, până la eliberarea sa din organele procuraturii, l-am contactat pe fostul procuror Vitalie Busuioc, însă acesta nu a răspuns la apelurile și la mesajul ZdG.

ZdG a încercat să obțină mai multe informații și de la fostul șef al companiei Moldovagaz Alexandr Gusev, însă acesta are telefonul deconectat.

Procurorul Busuioc: „Cu mare ardoare o să investigăm aceste circumstanțe”

Pe 3 decembrie 2015, la scurt timp după intentarea dosarelor penale în care se investiga activitatea Moldovagaz, ZdG a descoperit că între între­prin­de­rile fon­date de Mol­do­vagaz și firme afi­li­ate fami­liei fostului pre­șe­din­te al Con­si­li­u­lui de Admin­stra­ție al între­prin­de­rii Ale­xan­dr Gusev, în ultimii ani au fost sem­nate con­tracte de cola­bo­rare, prin inter­me­diul cărora, agen­ții eco­no­mici pri­vați și „inde­pen­denți” efec­tu­au cer­ti­fi­ca­rea con­toa­re­lor de gaze natu­rale dis­tri­bu­ite con­su­ma­to­ri­lor și veri­ficau cali­ta­tea gazu­lui natu­ral pe teri­to­riul R. Mol­dova. 

Tot­o­dată, toate între­prin­de­rile de dis­tri­bu­ție a gaze­lor natu­rale din ges­tiu­nea Mol­do­va­gaz deţineau cer­ti­fi­cate de con­for­mi­tate a cali­tă­ţii gaze­lor natu­rale emise de firma „Trans-Standard”, care era ges­tio­nată de Vasile Zetia, socrul fostului șef de la Mol­do­va­gaz. 

„Din câte mi-ați spus, informația aceasta nu este cunoscută de organul de urmărire penală. Dacă o aveți, vă rog să ne-o prezentanți, iar noi cu mare ardoare o să investigăm aceste circumstanțe”, promitea Vitalie Busuioc pentru ZdG. Ulterior însă, ZdG nu a fost niciodată informat despre inițierea unei anchete în care să fie verificate aceste fapte.