Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Restabilit, dar nu prea. Fost…

Restabilit, dar nu prea. Fost șef de la Primărie, cu decizia instanței, dar fără serviciu

Șeful Direcției Funciare din cadrul Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare (DGAURF) a Consiliului Municipal Chișinău (CMC), Nicolae Crăciun, suspendat din funcție în septembrie 2014 pe motiv că ar fi vizat într-un dosar de corupție, restabilit în funcție de instanța de judecată, încă nu a revenit la serviciu. Nicolae Crăciun afirmă că șefii municipalității refuză să execute decizia instanței de judecată.

La 16 februarie curent, Curtea de Apel Chișinău a declarat nule două dispoziții ale edilului Dorin Chirtoacă prin care funcționarul a fost suspendat din funcție. Nicolae Crăciun afirmă însă că Primăria nu se conformează deciziei și nu-i permite accesul la locul de muncă.

Nicolae Crăciun este şef la Direcţia Funciară din 2006. În iunie 2014, acesta a fost vizat într-un dosar de corupție, după ce ofiţerii CNA şi procurorii au descins cu percheziții în birourile și domiciliile unor funcționari de la Direcția Funciară, pe motiv că aceștia ar fi luat mită de la un agent economic pentru atribuirea unor loturi de pământ. Omul de afaceri a fost plasat atunci în arest preventiv pentru 20 de zile. Tot atunci, Dorin Chirtoacă declara că există imagini video în care funcționarul este surprins în timp ce ia bani chiar în biroul său, iar sumele pretinse se ridică la câteva zeci de mii de euro. Crăciun a fost cercetat în baza art. 324, alin 1) Cod Penal, pentru corupere pasivă. Dosarul dat însă a fost clasat la 29 decembrie 2014, iar Crăciun, scos de sub învinuire. Bogdan Zumbreanu, şeful direcţiei Urmărire Penală CNA  menționa că infracțiunea n-a fost probată: „S-au fixat transmiteri de careva obiecte care se presupune că ar fi fost bani, dar nu putem fi siguri de acest fapt, tocmai acesta a fost cred temeiul, căci nu putem incrimina persoanei doar o simplă filmare a unei acţiuni. Datorită faptului că nu s-a reuşit această acţiune, Procuratura a dispus clasarea cauzei penale”. Edilul capitalei însă afirma că acest fapt este destul de straniu, deoarece în dosar erau prezente imagini video și audio. Dorin Chirtoacă declara că nu va permite restabilirea lui în funcţie a lui Nicolae Crăciun.

Pe de altă parte,  funcționarul insistă că nu a luat mită şi din septembrie 2014 luptă pentru restabilirea sa în funcţie.

La 14 august 2014, Nicolae Crăciun a fost suspendat din funcția de şef al Direcţiei Funciare, pe perioada unei anchete de serviciu, demarată în urma unei sesizări a edilului. Dorin Chirtoacă a invocat faptul că Nicolae Crăciun ar fi lipsit în repetate rânduri nemotivat de la postul de muncă.

Ulterior, la 16 septembrie 2014, Comisia de disciplină l-a demis din funcție pe Crăciun pe motiv că acesta ar figura drept bănuit într-un dosar penal al CNA, bazat pe faptul abuzului de serviciu, art. 327, alin. (2), lit. c) Cod Penal.

Dispozițiile primarului au fost atacate în judecată de Crăciun, iar Judecătoria sectorului Centru le-a respins. La 16 februarie, CA Chișinău a casat însă hotărârea instanței și a admis cererea de recurs depusă de funcționar. Magistrații au stabilit că deciziile Primăriei au fost emise cu derogări de la legislația în vigoare. S-a constatat că, de fapt, Comisia de disciplină a CMC nu l-a audiat pe Crăciun, nu i-a prezentat copia raportului privind ancheta de serviciu și nu i-a cerut o explicație scrisă a faptei comise. Mai mult, instanța de Apel a stabilit că la momentul suspendării din funcție, Crăciun nu figura drept bănuit, statutul său pe dosar fiind recunoscut abia la 29 septembrie 2014, adică cu două săptămâni mai târziu. De asemenea, CA a menționat că reprezentanții Primăriei nu au prezentat în instanță ordonanța de punere sub arest de către CNA, în baza căreia s-a decis eliberarea din funcție, și nici actele anchetei de serviciu.

Nicolae Crăciun afirmă că primarul de Chișinău și șeful Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, Ion Carpov, nu s-au conformat deciziei instanței de apel, dar și că i-au blocat accesul în biroul de serviciu prin schimbarea lacătei de la uşă. Crăciun spune că autoritățile locale nu i-au răspuns nici la adresările oficiale. În cadrul DGAURF, am fost anunțați că Ion Carpov se află într-o deplasare în România și nu se va putea pronunța pe marginea cazului.