Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția Procuraturii Generale la declarațiile…

Reacția Procuraturii Generale la declarațiile ex-vicepreședintelui Parlamentului Alexandru Slusari referitor la cariera de piatră din Pervomaisc, regiunea Nicolaev

Cauza penală inițiată în februarie 2021, în cadrul căreia sunt examinate acțiunile „pretinse a fi ilegale” ale unor factori de decizie din cadrul ÎS „Cariera de piatră concasată din Pervomaisc” și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, prin prisma săvârșirii infracțiunii de abuz de serviciu, săvârșit din interes material, care în consecință au cauzat daune în proporții deosebit de mari, în valoare de aproximativ 22 164 500 lei, se află în gestiunea Procuraturii Anticorupție (PA).

Asta spun reprezentanții Procuraturii Generale (PG) care au emis o notă informativă în care vin cu mai multe precizări pe marginea acestui dosar, menționând că nota este o reacție la declarațiile ex-vicepreședintelui Parlamentului, Alexandru Slusari, referitor la cariera de piatră concasată din Pervomaisc, regiunea Nicolaev din Ucraina.

În context, reprezentanții PG susțin că Procuratura Anticorupție conlucrează cu oficiul Procurorului General al Ucrainei pe acest dosar.

Cu referire la declarațiile ex-vicepreședintelui Parlamentului, Alexandru Slusari, prin care solicită Procuraturii Generale să informeze societatea despre soarta dosarului penal pornit pe faptul devalizării carierei de piatră concasată din Pervomaisc  (Ucraina), aducem la cunoștință publicului următoarele: (…)
La moment, cauza penală vizată se află în gestiunea Procuraturii Anticorupție, care examinează acțiunile pretinse a fi ilegale ale unor factori de decizie din cadrul ÎS „Cariera de piatră concasată din Pervomaisc” și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, prin prisma săvârșirii infracțiunii de abuz de serviciu (art.327 alin.(2) lit.b1) din Codul penal), săvârșit din interes material, în scopul realizării intereselor personale sau în interesul unor terțe persoane, care în consecință au cauzat daune în proporții deosebit de mari, în valoare de aproximativ 22 164 500 lei.
Subsecvent, informăm societatea că până în prezent, Procuratura Anticorupție a efectuat mai multe acțiuni de urmărire penală pentru asigurarea cercetării circumstanțelor cazului complet, obiectiv și sub toate aspectele.
În acest sens, precizăm că, printre acțiunile întreprinse de procurorii anticorupție pentru investigarea cazului sesizat, se numără și cererea de asistență juridică internațională, adresată în aprilie 2021, organelor competente din Ucraina, care la moment se află în proces de executare.

Totodată, remarcăm că, referitor la acest subiect, Procuratura Anticorupție conlucrează eficient cu oficiul Procurorului General al Ucrainei”, se menționează în nota PG.

Nota PG vine după ce ex-deputatul Platformei Demnitate și Adevăr Alexandru Slusari a postat un mesaj pe Facebook în care a solicitat informații de la procuratură cu privire la cauza penala care vizează cariera de piatră concasată din Pervomaisc, regiunea Nicolaev.

„Am rămas perplex la informația că autoritatea ucraineană, responsabilă pentru geologie și geodezie, a scos la licitație repetată (!) pentru 20 octombrie 2021 dreptul de folosință pentru terenul cu piatră, care juridic se află în gestiunea Întreprinderii de stat subordonate Republicii Moldova. Apropo, conform cercetărilor geologice, rezervele de piatră de calitate înaltă se estimează în acest sector pentru aproximativ 180 de ani. (…) Totodată, societatea este în drept să cunoască de la Procuratura Generală care este soarta dosarului penal, deschis cu mare întârziere în ianuarie 2021 pe devalizarea celor două cariere din Ucraina, gestionate de întreprinderile de stat moldovenești”, a notat Slusari într-o postare făcută la 13 octombrie pe Facebook.

La 12 februarie 2021, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a anunțat că Procuratura Generală (PG) a pornit o anchetă penală pe tentativele de deposedare a R. Moldova de proprietățile din Ucraina.

Este vorba despre un teren cu o valoare estimată la 13 milioane de euro, situat în cea mai scumpă regiune din orașul Odesa, acolo unde este situat sediul Consulatului R. Moldova în Ucraina, precum și despre două întreprinderi de stat din industria extractivă situate în Ucraina: ÎS Cariera de piatră concasată din Pervomaisc și ÎS Cariera de pietriș și nisip din Cernăuți.