Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorii au desfășurat percheziții la…

Procurorii au desfășurat percheziții la domiciliul, automobilul, locul de muncă și un alt imobil al judecătoarei despre care ZdG a scris că locuia într-un penthouse nedeclarat din centrul capitalei

Procurorii anticorupție au desfășurat percheziții la domiciliul, automobilul, locul de muncă și și un alt imobil al judecătoarei despre care Ziarul de Gardă a scris că locuia într-un penthouse nedeclarat din centrul capitalei.

Pe parcursul zilei de 9 noiembrie curent, procurorii anticorupție au desfășurat mai multe percheziții la domiciliul, automobilul și locul de muncă al unui judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău. Perchezițiile au continuat și pe parcursul zilei de 10 noiembrie, atunci când procurorii anticorupție au descins și la bunul imobil la care persoana cu grad de rudenie a magistratului a fost împuternicită prin procură să aibă acces și să-l administreze”, anunță Procuratura Anticorupție.

Acțiunile de urmărire penală au avut loc, după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat acordul în vederea percheziționării judecătoarei ca urmare a admiterii demersului procurorului general din 9 noiembrie curent.

Magistrata de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani Tatiana Avasiloaie este cercetată într-o cauză penală pornită pentru îmbogățire ilicită. Temei pentru pornirea cauzei penale l-a constituit actul de sesizare al Autorității Naționale de Integritate (ANI) cu privire la rezultatele controlului respectării regimului juridic al declarării averii și intereselor personale.

„Potrivit materialelor acumulate, se constată existența unei diferențe substanțiale între veniturile obținute și cheltuielile efectuate de circa 1 268 450 lei, admise de către judecătoare. Magistrata neavând posibilitatea justificării mijloacelor bănești obținute în mod legal, datorită funcției deținute și urmărind scopul dobândirii unui bun imobil în valoare de 1 330 000 lei, a tăinuit proprietatea reală asupra acestui imobil. Prin urmare, în vederea realizării acțiunilor sale, a decis să procure bunul imobil prin intermediul unor persoane apropiate și să-l înregistreze pe numele acestora”, susțin procurorii.

ZdG a scris în februarie 2020 că magistrata poate fi văzută, zilnic, în timp ce intră într-un penthouse de peste 150 de metri pătrați, amplasat într-un bloc din centrul capitalei.

Deși ZdG a surprins dimineți la rând mașina judecătoarei Avasiloaie parcată în fața acelui bloc, aceasta a negat că ar locui în acel bloc. „Eu intru să verific… Să fie în regulă apa, căldura”, spunea judecătoarea.


ZdG a mai scris că prețul de piață al unui asemenea imobil depășește suma de 120 de mii de euro. Imobilul nu se regăsește însă în declarațiile de avere și interese depuse de magistrată, acolo unde ea indica o casă în Chișinău, construită de părinți, dar și un automobil, înregistrat pe numele tatălui său, și el funcționar.