Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procuratura Generală inițiază procedura de…

Procuratura Generală inițiază procedura de extrădare a lui Veaceslav Platon

Procuratura Generală (PG) a Republicii Moldova a fost informată, recent, prin intermediul canalelor INTERPOL, despre faptul reţinerii, pe 25 iulie curent, în oraşul Kiev, a cetăţeanului Veaceslav Platon, anunţat în căutare internaţională de autorităţiledin R. Moldova, se precizează într-un comunicat de presă al PG. Pro­cu­ro­rul gene­ral inte­ri­mar, Edu­ard Haru­n­jen, a decla­rat pen­tru ZdG că în momen­tul reți­ne­rii de către orga­nele de drept din Ucraina, Vea­ce­slav Pla­ton avea asu­pra sa un pașa­port ucrai­nean fals.

 „Concomitent, potrivit autorităţilor competente ale Ucrainei, documentele confirmative privind aplicarea în privinţa numitului a măsurii preventive – arestul vor fi comunicate ulterior. Prin urmare, Procuratura Generală a Republicii Moldova va iniţia procedura de extrădare a cetăţeanului Veaceslav Platon, în condiţiile legislaţiei naţionale şi internaţionale, prevăzute în astfel de cazuri.”

Omul de afa­ceri Vea­ce­slav Pla­ton a fost anun­țat în cău­tare inter­națio­nală la 25 iulie curent, iar pe numele lui a fost dis­pus un man­dat de arest pen­tru 30 de zile, după ce pro­cu­ro­rii au efec­tuat per­che­zi­ții și au ridi­cat docu­mente în mai multe bănci, inclu­siv la ofi­ci­ile unor firme și la domi­ci­li­ile mai mul­tor per­soane. Acțiu­nile au fost între­prinse în cadrul unei cauze penale din ancheta extinsă pri­vind fra­uda ban­cară. Pro­cu­ri­rii afirmă că dosa­rul res­pec­tiv are con­e­xiuni cu un alt dosar pri­vind spă­la­rea celor 20 de mili­arde de dolari printr-o bancă mol­do­ve­nească.  Acesta a fost reți­nut de Ser­vi­ciul de Secu­ri­tate și Pro­cu­ra­tura Gene­rală din Ucraina în seara aceleiași zile, 25 iulie.

Cu câteva ore îna­inte de a fi reți­nut, Pla­ton, care con­firma că se află în Ucraina,  a decla­rat pen­tru Zia­rul de Gardă că dosa­rul des­chis pe numele său ar fi unul poli­tic și „fabri­cat în baza decla­ra­țiilor făcute de Ilan Șor și ghi­dat de Vlad Pla­ho­t­niuc”.

Citiți AICI un interviu exclusiv cu Veaceslav Platon despre afacerile din Moldova, relațiile cu Plahotniuc, Țopa și Usatîi, miliardul furat și Unirea cu România