Principală  —  IMPORTANTE   —   Procuratura a pornit urmărirea penală…

Procuratura a pornit urmărirea penală în privința ex-directorului SPPS, Anatolie Golea, pentru îmbogățire ilicită

Reprezentanții Procuraturii Generale (PG) anunță că la 6 noiembrie Oficiul Principal a pornit urmărirea penală în privința lui Anatolie Golea, ex-director al Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS), pe faptul îmbogățirii ilicite.

Potrivit Procuraturii, inițial averea ex-directorului SPPS a fost supusă unui control din partea Autorității Naționale de Integritate (ANI), care au constatat o diferență substanțială dintre averea dobândită și veniturile obținute de către subiectul declarării, împreună cu membrii familiei sale, pe parcursul exercitării calității de subiect al declarării averii și intereselor personale.

Prin urmare, deși în perioada 2012-2016, Anatolie Golea împreună cu membrii familiei sale au obținut un venit net în sumă totală de 1 567 557 lei, însă de fapt, în perioada vizată, au dobândit venituri și au suportat cheltuieli în sumă totală de 1 820 268 lei, sau cu 252 711 lei mai mult.

Conform calculelor diferenței între veniturile nete obținute și averea dobândită și cheltuielile suportate de fostul demnitar și membrii familiei sale, începând cu perioada 2016-2017, au suportat cheltuieli sub formă de restituirea unor împrumuturi, suma cărora depășesc substanțial, cu 940.900 lei mai mult, suma veniturilor obținute și deținute ilicit în acea perioadă și care ar putea justifica diferența.

*Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Anterior, Ziarul de Gardă a scris că firma „Golimp Art” SRL, administrată de fostul director interimar al Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) Anatolie Golea, este, din septembrie 2020, noua proprietară a terenului și a clădirilor centrului comercial și de agrement „Megapolis Mall” din capitală. Firma familiei fostului funcționar este și proprietara rețelei de magazine Azart Outlet.

Anatolie Golea a fost numit director interimar al SPPS în decembrie 2016, la propunerea primului ministru de atunci, Pavel Filip. Acesta a demisionat de la SPPS în iunie 2019, fiind înlocuit cu Iaroslav Martin.

Anatolie Golea a activat în cadrul SPPS în perioada anilor 2002-2019, ocupând diverse funcții. Începând cu anul 2010, acesta a avut doar funcții de conducere în cadrul Serviciului. Presa a scris anterior că Anatolie Golea a asigurat protecţia fostului prim-ministru Chiril Gaburici, dar și cea a lui Pavel Filip, pe când acesta deținea funcția de premier.

Anatolie Golea indică în declarația sa de avere și interese personale pentru 2019, depusă la demisia din funcția de director interimar al SPPS, că a obținut pe parcursul anului 2019 venituri din salariu de la SPPS în valoare de 138,6 mii de lei. Totodată, Golea indica și venituri din salariul de la „Golimp Art” în valoare de 17,5 mii de lei, pecum și un salariu de 28 de mii lei de la „Angolta” SRL. De asemenea, Golea a mai obținut venituri în valoare de 18 000 mii lei de la „Assorti Look” SRL. Ambele companii sunt fondate și administrate de Tatiana Golea, soția fostului șef interimar al SPPS.

Înainte de a ajunge la SPPS, în perioada 2001-2002, Anatolie Goleaa fost „mecanic de aviație superior al secției reglare și reparație avioane și elicoptere al unității exploatare tehnică al Serviciului inginer-aviație a bazei de aviație a Ministerului Apărării”.