Principală  —  IMPORTANTE   —   Prima ședință de judecată la…

Prima ședință de judecată la care urma să fie examinată cauza penală de învinuire a lui Alexandr Stoianoglo în depășirea atribuțiilor de serviciu, amânată până în martie 2022

Captură video via Facebook

Ședința de judecată programată pentru luni, 27 decembrie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în cadrul căreia urma să fie examinată cauza penală de învinuire în care procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo în depășirea atribuțiilor de serviciu a fost amânată până la 1 martie 2022.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Vasile Gafton, unul dintre avocații procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, ne-a comunicat că la solicitarea apărătorilor magistrații au decis amânarea ședinței de judecată până la 1 martie 2022, cu începere de la ora 11:00.

„Ședința s-a amânat pentru că de către procuror ni s-a încălcat dreptul la apărare, nu ni s-a permis să facem cunoștință cu materialele cauzei și nu ni s-a înmânat rechizitoriul. Avocații au solicitat amânarea. Pe rolul instanței se află patru cereri depuse în baza articolului 313 cod de procedură penală având în care am contesta acțiunile ilegale ale procurorului de caz și procurorului ierarhic superior. După ce vor fi soluționate aceste plângeri, apoi instanța va purcede la examinarea. Instanța a stabilit ședința pentru 1 martie 2022, ora 11:00”, a declarat Vasile Gafton.

Urmărirea penală pe capătul de acuzare privind depășirea atribuțiilor de serviciu a fost trimisă în judecată la 13 decembrie curent. Pe acest capăt de acuzare lui Alexandr Stoianoglo și fostei sale subalterne i se incriminează că la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă intenționat ar fi acționat contrar prevederilor legale și a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163 990 lei.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut pe 5 octombrie, iar pe 8 octombrie a fost plasat în arest la domiciliu, termenul fiind prelungit de mai multe ori.

Pe 3 decembrie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au prelungit măsura preventivă sub formă de arest la domiciliu, pe numele lui Stoianoglo, pe un termen de 20 zile.

La 9 decembrie, Curtea de Apel (CA) Chișinău a înlocuit măsura preventivă sub formă de arest la domiciliu aplicată procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo cu liberare provizorie sub control judiciar, pe un termen de 30 de zile.

Potrivit procurorului anticorupție Victor Furtună, acuzatorul care a dispus inițierea urmăririi penală în privința lui Stoianoglo, șeful suspendat al Procuraturii Generale (PG) este cercetat pentru abuzul de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Detalii aici