Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta Sandu, după desemnarea lui…

Președinta Sandu, după desemnarea lui Avornic la funcția de membru CSP din partea societății civile: „Este o sfidare a acțiunilor noastre de reformare a justiției. Sunt foarte dezamăgită”

Captură video privesc.eu

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, susține că desemnarea lui Gheorghe Avornic la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din partea societății civile este o sfidare a acțiunilor de reformare a justiției și se declară dezamăgită de acțiunea Academiei de Științe. Declarațiile au fost făcute de către șefa statului joi, 27 ianuarie, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Această decizie este o sfidare a acțiunilor noastre de reformare a justiției și este o sfidare și a cetățenilor pentru că cetățenii au votat pentru ordine în justiție. Reprezentanțul societății civile Academia de Științe a avut acest drept să delege și sunt foarte dezămăgită. Este o sfidare a acțiunilor noastre de curățare a justiției”, a declarat Maia Sandu.

Ministrul Justiției a declarat că este inacceptabil ca în calitate de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să fie numiți oameni lipsiţi de integritate.

La 20 ianuarie, Academia de Științe l-a desemnat pe Gheorghe Avornic, actual apărător al fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc, despre care Ziarul de Gardă a scris anterior că deține proprietăți și firme în România și care a fost cercetat într-un dosar penal, a fost desemnat de Academia de Științe la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din partea societății civile. Detalii aici

În prezent, Gheorghe Avornic este președintele Senatului Universității de Studii Politice Economice Europene „Constantin Stere”.

În ianuarie 2014, ZdG a scris că familia Avornic deţinea 30 de firme în R. Moldova şi România, acesta fiind fondator unic al Institutului Privat de Învăţământ Superior „Institutul Baltic de Ecologie, Politică şi Drept din Moldova”, deţinând şi o cotă de participare de 50% în Firma de producţie şi comerţ „Miledi” SRL. Pe numele soţiei sale, Ana Avornic, erau înscrise 8 firme, iar fiica sa, Victoria Avornic, era fondatoare a altor 12 firme. Unele dintre firmele familiei Avornic apăreau ca acţionari în alte firme.

ZdG a avut acces la documente oficiale care demonstrau faptul că Avornic a desfăşurat mai multe afaceri pe teritoriul României. Pe numele lui figura o firmă cu sediul în Iaşi și a fost înscrisă şi o vilă în localitatea Lunca Jariştei din judeţul Buzău.

Gheorghe Avornic este naşul de cununie al Violetei Cojocaru, fosta membră a CSM. El este văr cu ex-vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici.