Principală  —  IMPORTANTE   —   Președintele Parlamentului explică de ce…

Președintele Parlamentului explică de ce Legislativul a votat proiectul care prevede majorarea salariilor pentru magistrații CC fără avizul Guvernului: „Graba strică treaba. Salariile judecătorilor CC se vor majora mai puțin”

Foto ZDG

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, unul dintre autorii amendamentului la Legea cu privire la modificarea unor acte normative privind legislația bugetar-fiscală pentru anul 2022, care prevede majorarea magistraților Curții Constituționale (CC), susține că „din cauza lipsei de comunicare și din grabă” Parlamentul a votat documentul fără avizul Guvernului, ulterior acesta fiind restituit Legislativului de către președinta R. Moldova. Declarațiile au fost făcute de către Igor Grosu luni, 13 decembrie, în cadrul emisiunii „ÎnPROfunzime” de la Pro TV Chișinău.

Potrivit președintelui Parlamentului, Igor Grosu, documentul care prevede majorarea judecătorilor Curții Constituționale urmează a fi revizuit și reexaminat. În context, Grosu susține că majorarea salariilor pentru judecătorii CC va fi mai mică decât cea anunțată anterior.

„Graba strică treaba. S-a pornit de la discuția nu doar de la salariile membrilor CC, dar și de la salariile angajaților CC care sunt modeste și se face o muncă enormă acolo. Acum în vâltoarea acestor evenimente, a fost o lipsă de comuniare cu Guvernul, am avut senzația că Guvernul a dat aviz pozitiv. Lucrurile se precipitau și trebuia să reușim cu pachetul de legi la bordul Fondului Monetar Internațional. Ne-am dat seama că atunci când te grăbești se întâmplă astfel de lucruri. Noi de data aceasta am zis – haideți fără grabă, reexaminăm legea și pe urmă revenim în procedură liniștită în discuții cu Executivul. Eu sunt de acord, discrepanța mare tot timpul trezește întrebări. Vreau să spun un lucru – mai sunt instituții în statul acesta, care daca noi dorim ca ei să țină rândurile, câteva instituții importante, pnetru care trebuie să găsim resurse. Instituția aceasta (CC) în 2019 a fost o presiune nebună asupra lor. (…) Pentru anumite persoane în statul acesta noi trebuie să ne gândim și să ne asigurăm că dincolo de Legislația oamenii aceștia să nu fie atinși de nimic. Salariile magistraților CC se vor majora mai puțin. O să revenim anul viitor atunci când o să ajungem la ratificarea bugetului, o să o luăm la pas lent”, a declarat Igor Grosu.

La 10 decembrie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a restituit Parlamentului Legea nr. 204 din cu privire la modificarea unor acte normative privind legislația bugetar-fiscală pentru anul 2022 care prevede majorarea salariilor pentru judecătorii Curții Constituționale. Detalii aici

La 8 decembrie Ziarul de Gardă a scris că începând cu anul 2022, Judecătorii Curții Constituționale (CC) vor primi un salariu net de circa 60 de mii de lei, față de 25,5 mii de lei, cât primesc acum. Majorarea salariilor magistraților a fost posibilă după ce deputații au votat două amendamente, unul la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (politica bugetar-fiscală) și unul la proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022. Amendamentele au fost propuse de trei deputați de la Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate”, președintele Parlamentului, Igor Grosu, vicepreședinta fracțiunii, Veronica Roșca și președinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate. Detalii aici

Atunci, deputata Olesea Stamate a declarat pentru Ziarul de Gardă că prin amendamentul la proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 a fost mărită grila de salarizare pentru judecătorii din cadrul CC, de la 2600 la 3000 de lei, iar prin amendamentul la proiectul de lege pentru modificarea politicii bugetar- fiscale a fost modificat sporul cu caracter specific, de la 40% la 100% pentru judecătorii CC și personalul cu drept de a beneficia de spor cu caracter specific.

În prezent, în R. Moldova un judecător constituțional are un salariu brut de circa 32 de mii de lei pe lună, ridicând, net, circa 25,5 mii de lei în fiecare lună.  

În context, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională (CC) amendamentul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la proiectul de lege pentru modificarea politicii bugetar- fiscale care prevede majorarea salariilor pentru judecătorii Înaltei Curții. Potrivit lui Petru Burduja, amendamentul de majorare a salariilor lunare ale judecătorilor Curții Constituționale, până la 82 mii de lei, a fost aprobat „ilegal, deoarece nu a avut avizul pozitiv al Guvernului”. Detalii aici