Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările procurorilor cu privire la…

Precizările procurorilor cu privire la vioara depistată pe Aeroportul Chișinău, care ar valora două milioane de euro și care era dată în folosință violonistei Alexandra Conunova

Procurorii vin cu precizări în legătură cu vioara depistată pe Aeroportul Chișinău, care ar valora două milioane de euro și care era dată în folosință violonistei Alexandra Conunova, aparținând unui maestru din Elveția.

Într-un comunicat emis de PCCOCS joi, 28 octombrie, se menționează că procurorii, care califică situația o „încercare de scoatere din țară a unei viori datate din secolul al XVIII-lea, fără declararea acesteia, prin Aeroportul Internațional Chișinău” întreprind, în continuare, acțiune de urmărire penală, iar prin intermediul serviciului INTERPOL, organul de urmărire penală urmează să stabilească statutul viorii ridicate, valoarea de facto a acesteia și dacă instrumentul reprezintă o valoare culturală pentru statul de origine.

Nota emisă de PCCOCS

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) întreprinde, în continuare, acțiunile de urmărire penală necesare stabilirii circumstanțelor importante investigațiilor care vizează încercarea de scoatere din țară a unei viori datate din secolul al XVIII-lea, fără declararea acesteia, prin Aeroportul Internațional Chișinău, la 22 octombrie curent.

În context, reamintim prevederile Legii nr. 1569/2002 cu privire la modul de introducere şi scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice. În concret, aceasta interzice scoaterea din țară a valorilor din domeniul artei fără deținerea autorizației eliberate de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, în care se specifică costul obiectului şi faptul că acesta nu prezintă valoare culturală. Totodată, sunt de remarcat prevederile Convenției de la Paris asupra măsurilor ce urmează a fi luate pentru interzicerea şi împiedicarea operaţiunilor ilicite de import, export şi transfer de proprietate al bunurilor culturale, semnată de statele părți în 1970 și ratificată de Moldova în 2007. Mai exact, aceasta stabilește obligația statelor membre pentru ca să ia toate măsurile necesare pentru a sechestra bunurile culturale ce nu dețin o autorizație de expediție, în vederea evitării circulației ilegale a acestora și de a informa statul de origine a bunului cultural.

În acest sens, cu participarea experților și a deținătorului instrumentului reținut la Aeroportul Internațional Chișinău, acesta a fost examinat în detalii. În continuare, prin intermediul serviciului INTERPOL, organul de urmărire penală urmează să stabilească statutul viorii ridicate, valoarea de facto a acesteia și dacă ea reprezintă o valoare culturală pentru statul de origine.

Ulterior, în baza rezultatelor procedurilor enunțate, oamenii legii urmează să aprecieze statutul procesual al persoanei care deținea instrumentul muzical la ieșirea din Moldova.

Procuratura va reveni cu amănunte la etapa în care vor fi stabilite noi circumstanțe de impact social sporit și în măsura în care informațiile nu ar afecta desfășurarea investigațiilor și drepturile persoanelor vizate”.


Vioara depistată pe Aeroportul Chișinău, care ar valora două milioane de euro, era dată în folosință violonistei Alexandra Conunova și aparține unui maestru din Elveția.

Publicistul Gheorghe Erizanu scrie că vioara i-a fost împrumutată Alexandrei, considerată una dintre cele mai bune violoniste ale lumii „în semn de respect și apreciere pentru talent”. Erizanu susține că Stradivariusul, găsit de vameșii moldoveni, este cu acte și costă, într-adevăr, cca 2 milioane de euro. 

Pe 22 octombrie curent, la Aeroportul Chișinău o vioară care ar costa circa două milioane de euro a fost depistată în cadrul unui control vamal de rutină la violonista Alexandra Conunova, cetățeană a R. Moldova care intenționa să plece în Federația Rusă.

Serviciul Vamal nu a făcut public acest caz, dar în unele surse media au apărut informații, menționându-se că a fost deschis un dosar penal pentru tentativă de contrabandă.