Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările PA privind rezultatele acțiunilor…

Precizările PA privind rezultatele acțiunilor de urmărire penală efectuate în dosarul penal în care este vizat „cămătarul” de la CNA, Ghenadie Tanas

Procuratura Anticorupție (PA) anunță joi, 9 decembrie, despre rezultatele acțiunilor de urmărire penală efectuate în cadrul dosarului penal în care este vizat șeful Direcției Generale Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție (CNA), Ghenadie Tanas, învinuit de îmbogățire ilicită, fals în declarații și practicarea ilegală a activității financiare.

Reprezentanții Procuraturii menționează că, pe parcursul zilei de miercuri, 8 decembrie, de către procurorii anticorupție, cu suportul ofițerilor SIS, au fost efectuate 7 percheziții, la șeful Direcției Generale Urmărire Penale a Centrului Național Anticorupție și membrii de familie a acestuia.

În cadrul perchezițiilor au fost ridicate calculatoare, telefoane mobile și documente care au relevanță la cauza penală.

„Concomitent, ținem să menționăm că, ieri au mai fost efectuate acțiuni de urmărire penală și anume cercetarea la fața locului a unor bunuri imobile deținute de figuranți, inclusiv au fost audiați martori. Totodată au fost recunoscute și audiate în calitate de bănuiți, trei persoane. Pe parcursul zilei de astăzi, șefului Direcției Generale Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție, urmează a-i fi înaintată învinuirea și audiat în calitate de învinuit, după care procurorul de caz va decide asupra oportunității aplicării măsurii preventive. Despre acțiunile întreprinse și soluția emisă pe caz, Procuratura Anticorupție va informa opinia publică, revenind cu informații suplimentare”, se arată în nota informativă a PA.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

În dimineața zilei de miercuri, 8 decembrie, procurorii anticorupție și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au descins cu percheziții în biroul de serviciu al angajatului CNA și în mai multe locații, inclusiv și la membrii familiei sale, care sunt bănuiți pentru complicitate la comiterea infracțiunilor imputate.

Ghenadie Tanas a fost subiect al mai multor investigații ale Ziarului de Gardă.

VIDEO, DOC/ Tranzacțiile cămătarului de la CNA: Detalii noi despre averea „milionarului în euro” din instituția abilitată să lupte cu corupția

În 2017, Tanas a fost subiect al unei investigații a ZdG cu titlul „Tranzacțiile cămătarului de la CNA”. ZdG scria atunci că Ghenadie Tanas deținea bunuri mobile și imobile a căror valoare depășea veniturile sale declarate și că acesta a practicat cămătăria, împrumutând mai multor persoane zeci de mii de euro. Cel puţin, într-un caz documentat de ZdG Tanas a folosit-o pe mama sa, profesoară, pe post de creditor, iar în, cel puţin, patru cazuri Tanas a apelat la instanţa de judecată pentru a obliga datornicii să-i întoarcă aproximativ 60 de mii de euro. Litigiile în care a fost implicat Tanas nu se regăsesc în declarațiile cu privire la venituri şi proprietate ale angajatului CNA.

La 2 decembrie curent, ZdG a publicat o nouă investigație în care oferă detalii noi despre averea lui Ghenadie Tanas, numit recent de la tribuna Parlamentului „milionarul în euro de la CNA”.

Oficial, Ghenadie Tanas deține circa 100 de ha de terenuri agricole, iar fratele și mama celor doi au mai multe locuri de parcare atribuite unui bloc de locuit de pe strada Natalia Gheorghiu din Chişinău. În 2020, angajatul de la CNA s-a mutat cu traiul în apartamentul părinților, procurat în acest bloc, acum zece ani, și-a procurat o nouă Skoda Superb, care l-a costat întreg salariul și pensia luată de la CNA pentru ultimul an, și a scăpat basma curată după un control al averii și intereselor personale, inițiat de Autoritatea Națională de Integritate.

Numele mamei și fratelui lui Ghenadie Tanas apar într-o serie de tranzacții imobiliare, conectate și la un prieten de-al bugetarului de la CNA.