Principală  —  IMPORTANTE   —   PG a dispus pornirea urmăririi…

PG a dispus pornirea urmăririi penale în cauza cu privire la achiziționarea blanchetelor pentru actele de identitate, permise de conducere și certificate de înmatriculare, licitație de circa 500 de milioane de lei, anulată de ASP

Foto: ZdG

Procuratura Generală anunță că investighează circumstanțele în care factorii de decizie din cadrul Agenției Servicii Publice ar fi majorat nejustificat cantitatea și suma contractului pentru achiziționarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare.

PG a dispus pornirea urmăririi penale în baza art. 327 alin.(2) din Codul penal – abuzul de serviciu, pe 22 octombrie, după ce a examinat adresarea prim-ministrei R. Moldova, prin care Natalia Gavrilița a sesizat despre acțiunile pretins ilegale ale factorilor de decizie din cadrul Î.S. CRIS Registru și Agenției Servicii Publice.

Au fost stabilite bănuieli rezonabile că factorii de decizie din cadrul ASP au încheiat contracte de prestări servicii și acorduri adiționale frauduloase, fără petrecerea procedurii de achiziții publice, în scopul favorizării unui agent economic concret.

Prim-ministra, Natalia Gavrilița a declarat vineri, 3 septembrie, că va transmite Procuraturii Generale (PG) raportul efectuat de corpul de control cu privire la licitația de aproximativ 500 de milioane de lei pentru achiziționarea blanchetelor pentru actele de identitate, permise de conducere și certificate de înmatriculare, care a fost anulată de Agenția pentru Servicii Publice (ASP).

Prim-ministra a menționat că „achiziția dubioasă a fost anulată pentru că a fost organizată cu mai multe abateri”.

La 13 mai curent, într-un răspuns pentru ZdG, responsabilii din cadrul ASP au declarat că procedura de achiziție publică s-a organizat, în strictă conformitate cu prevederile Legii nr. 131/2015 privind achizițiile publice și Hotărârii Guvernului Nr. 544/2019 cu privire la unele măsuri de organizare a procesului de achiziții în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor.