Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (VIDEO) Persoanele în scaun rulant…

(VIDEO) Persoanele în scaun rulant nu pot avea acces egal la justiție

Persoanele în scaun rulant nu pot avea acces egal la justiție. Această decizie a fost emisă de magistratul Sergiu Suvac de la Judecătoria Ciocana, în ședința din 22 iulie curent. Magistratul a respins ca neîntemeiat demersul Asociației „Motivație”, prin care se cerea obligarea Judecătoriei Centru de a organiza ședințele de judecată într-un loc accesibil pentru utilizatorii de scaun rulant.

Sursa Video: www.ZdG.md

 

DSC01851La ședința din 22 iulie, reprezentanții Asociației „Motivație” și-au prezentat argumentele în susținerea demersului privind anularea actului administrativ emis de Judecătoria Centru, prin care reclamanților le-a fost refuzată desfășurarea cauzei în alt loc, accesibil pentru utilizatorii de scaun rulant.

În timpul procesului, unul dintre participanți a avut nevoie de acces la blocul sanitar al judecătoriei, dar s-a constatat că acesta nu este adaptat. Dumitru Slusarenco, apărătorul reclamantului, a solicit amânarea procesului până la data când grupul sanitar va fi adaptat pentru toată lumea, dar magistratul a respins demersul și a amânat procesul peste câteva ore. Judecătorul a recomandat participanților la proces să găsească un grup sanitar adaptat în altă parte.

Peste trei ore, magistratul Suvac a continuat procesul, deja în lipsa pârâtului, care a preferat să nu participe la dezbaterile finale.

Pentru ca rampa de acces să fie acomodată rezonabil si șă corespundă standardelor, aceasta trebuie să aibă o suprafață continuă și antiderapantă, cu unghiul de înclinație de maxim 8-10% și cu lățimea minimă de 1.0 metri, fiind îngrădită din ambele părți cu bare de sprijin. Acestea sunt normativele pentru rampele de acces, pe care nimeni nu le-a anulat până astăzi. dar cum vedeți în imaginile fotografice, acea acomodare la care se referă Judecătoria Centru nu corespunde la niciunul din punctele acestui ordin”, a declarat Dumitru Slusarenco, avocatul reclamanților.

În aceeași zi a fost emisă hotărârea prin care demersul Asociației „Motivație” a fost respins ca neîntemeiat.