Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   PCCOCS precizează că perchezițiile din…

PCCOCS precizează că perchezițiile din această dimineață în penitenciarele din Soroca și Taraclia s-au desfășurat în dosarul escrocheriei de circa 2 milioane lei

Imagine-simbol

Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale Organizate (PCCOCS) precizează că perchezițiile din această dimineață, 7 decembrie, în penitenciarele din Soroca și Taraclia s-au desfășurat pentru stabilirea următorului cerc de complici din dosarul escrocheriei de circa 2 milioane lei, care viza „vânzarea automobilelor din Europa”.

Penitenciarele sunt de tip închis unde își ispășesc pedeapsa deținuți condamnați pentru infracțiuni grave și deosebit de grave.

Marți dimineață, 7 decembrie, Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații (INI), împreună cu cei ai Direcției generale urmărire penală și Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au efectuat percheziții inopinate la mai mulți deținuți din două penitenciare din țară: Taraclia și Soroca.

Anterior, pe 23 noiembrie, au efectuate mai multe percheziții în mai multe penitenciare din țară, care s-au soldat cu multiple rețineri, într-un dosar de escrocherie de circa 2 milioane lei, în domeniul „vânzării automobilelor din Europa”.

Potrivit PCCOCS, au fost reținuți 24 de bărbați și femei din afara penitenciarelor, iar 19 deținuți din peste cinci penitenciare urmează să fie etapați pentru audieri în cadrul investigațiilor.

Conform materialelor dosarului, bănuiții își creau conturi pe paginile de internet de publicare a anunțurilor de vânzare, ulterior preluau imagini cu mașini de vânzare în statele din Europa și le propuneau spre vânzare în calitate de intermediari. În următoarea fază, aceștia le cereau clienților sume de bani în avans, între 1500 și 3000 euro, iar uneori pretindeau astfel de sume în mod repetat, astfel încât unii păgubași le-au oferit și până la 9000 euro. Faza finală a schemei consta în ștergea contului de pe pagina anunțurilor publicitare și renunțarea la numerele de telefon folosite. Pentru realizarea schemei, în calitate de curieri ai sumelor de bani erau convinse ca să le acorde „asistență” persoane din afara penitenciarelor.