Principală  —  IMPORTANTE   —   PCCOCS a inițiat un proces…

PCCOCS a inițiat un proces penal în contextul demiterii Domnicăi Manole din fruntea CC și numirea lui Boris Lupașcu, de către socialiști, în funcția de judecător al Înaltei Curți

Foto: zdg

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță luni despre înregistrarea procesului penal pe faptul numirii în funcția de judecător la Curtea Constituțională a R. Moldova (CCM), în aprilie curent, a lui Boris Lupașcu, numire făcută atunci de deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova.

Decizia PCCOCS vine după ce în septembrie curent Ziarul de Gardă a intrat în posesia deciziei motivate a Curții de Apel Chișinău (CA) prin care Procuratura Generală (PG) a fost obligată să pornească urmărirea penală pentru faptul bănuielii privind uzurparea în stat în contextul demiterii Domnicăi Manole din fruntea Curții Constituționale (CC) și numirea fostului șef de secție din cadrul PG Boris Lupașcu în funcția de magistrat la Înalta Curte.

În nota PG emisă luni, 25 octombrie, se menționează că, mai exact, procurorii PCCOCS investighează „uzurparea de calitate oficială de către persoana care a intrat în exercițiul funcției de judecător la CCM, precum și uzurparea puterii în stat, manifestate prin menținerea și exercitarea puterii de stat contrar prevederilor Constituției, în interesul unui grup criminal organizat”.

Înregistrarea procesului penal de către procurorii PCCOCS a fost precedată de sesizarea deputaților Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc depusă în aprilie 2021, a cărei primire și înregistrare a fost respinsă prin ordonanța PG, emisă la două zile de la depunerea adresării. Ulterior, autorii sesizării au contestat ordonanța, iar Curtea de Apel Chișinău le-a satisfăcut cererea și a dispus înregistrarea sesizării acestora.

Anterior, ZdG a relatat că magistrații CA au constatat că din conținutul ordonanței emise de PG nu rezultă că au fost întreprinse măsuri de verificare a circumstanțelor invocate, inclusiv mijloacele de probă indicate de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și deputatul PAS Virgiliu Pâslariuc (autorii actului de sesizare), motiv pentru care Colegiul a ajuns la concluzia că examinarea sesizării depusă de aceștia „în aspect material” s-a realizat contrar regulilor de procedură și exigențelor unui proces echitabil.

Pe 24 aprilie curent, deputații PAS Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc au depus o sesizare în adresa PG prin care au solicitat începerea urmăririi penale pe faptul bănuielii privind uzurparea puterii în stat. Sesizarea a venit după ce la propunerea socialiștilor, majoritatea parlamentară formată din PSRM – ȘOR a aprobat pe 23 aprilie Hotărârea cu privire la anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole la CC. Ulterior, la propunerea tot a socialiștilor, fostul șef de secție din cadrul PG, Boris Lupașcu, a fost numit judecător la CC.

Pe 28 aprilie curent, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a emis o ordonanță prin care a refuzat primirea și înregistrarea sesizării depusă de deputații PAS. În motivarea ordonanței, Stoianoglo a indicat că conținutul adresării cuprinde formal unele elemente ale unui denunț, care însă este întocmit contrar rigorilor stabilite de art. 263 alin (7) din Codul de procedură penală, menționând că petiționarii fac doar afirmații „intuitive și deductive”. Totodată, Stoianoglo indică în motivarea ordonanței că de fapt „petiționarii își exprimă dezacordul privind adoptarea prin vot majoritar în plenul Parlamentului a unui act administrativ individual”:

Citiți și: Doi deputați PAS au sesizat Procuratura Generală și solicită pornirea urmăririi penale pe faptul bănuielii privind uzurparea puterii în stat

CC a suspendat decizia privind revocarea Domnicăi Manole din funcția de judecătoare a Înaltei Curți, precum și hotărârea prin care fostul șef de secție din cadrul PG, Boris Lupașcu, a fost numit judecător la CC de către PSRM – ȘOR.

Citiți și: Cronologia evenimentelor din jurul Curții Constituționale: acțiunile PSRM-ȘOR asupra CC, reacțiile și îngrijorările în rândul oficialilor internaționali și clarificările constituționaliștilor. Ce urmează?