Principală  —  IMPORTANTE   —   Parlamentul a reexaminat proiectul care…

Parlamentul a reexaminat proiectul care prevede majorarea salariilor de bază pentru judecătorii Curții Constituționale

Foto ZDG

Salariile judecătorilor Curții Constituționale (CC) se vor majora, dar nu așa cum a anunțat Parlamentul anterior. Amendamentul care prevede modificarea sporului cu caracter specific, de la 40% la 100%, pentru judecătorii CC și personalul cu drept de a beneficia de spor cu caracter specific a fost exclus din proiectul politicii bugetar-fiscale. Astfel, începând cu 2022, salariile de bază a magistraților Curții Constituționale se vor majora de 31 954 de lei la 40 950 de lei.

Legea a fost supusă reexaminări din cauza nepromulgării a acesteia de către președinta R. Moldova. Deputații au examinat obiecțiile expuse de către șefa statului, în special asupra amendamentului ce vizează majorarea remunerării judecătorilor Curții Constituționale prin modificarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

Astfel, potrivit deputatului PAS, Dumitru Alaiba, începând cu 2022 salariul de baza al magistraților Curții Constituționale se va majora de la 31 954 de lei la 40 950 de lei.

Anterior, Guvernul Republicii Moldova nu a acceptat amendamentul respectiv motivând că propunerea depășește cadrul de resurse disponibil, neavând acoperire financiară în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022.

Legea nr.204 privind modificarea unor acte normative a fost reexaminată, acumulând 59 de voturi ale deputaților.  

La 10 decembrie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a restituit Parlamentului Legea nr. 204 din cu privire la modificarea unor acte normative privind legislația bugetar-fiscală pentru anul 2022 care prevede majorarea salariilor pentru judecătorii Curții Constituționale. Detalii aici

La 8 decembrie Ziarul de Gardă a scris că începând cu anul 2022, Judecătorii Curții Constituționale (CC) vor primi un salariu net de circa 60 de mii de lei, față de 25,5 mii de lei, cât primesc acum. Majorarea salariilor magistraților a fost posibilă după ce deputații au votat două amendamente, unul la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (politica bugetar-fiscală) și unul la proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022. Amendamentele au fost propuse de trei deputați de la Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate”, președintele Parlamentului, Igor Grosu, vicepreședinta fracțiunii, Veronica Roșca și președinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate. Detalii aici

Atunci, deputata Olesea Stamate a declarat pentru Ziarul de Gardă că prin amendamentul la proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 a fost mărită grila de salarizare pentru judecătorii din cadrul CC, de la 2600 la 3000 de lei, iar prin amendamentul la proiectul de lege pentru modificarea politicii bugetar- fiscale a fost modificat sporul cu caracter specific, de la 40% la 100% pentru judecătorii CC și personalul cu drept de a beneficia de spor cu caracter specific.

În prezent, în R. Moldova un judecător constituțional are un salariu brut de circa 32 de mii de lei pe lună, ridicând, net, circa 25,5 mii de lei în fiecare lună.