Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Parlamentul a decis: 1700 de…

Parlamentul a decis: 1700 de deținuți vor fi eliberați de Ziua Independenței

Proiectul de lege privind amnistia a 1 700 de deținuți, pentru marcarea a 25 de ani la proclamarea independenței R. Moldova, a fost votat în lectură finală de Parlament. Astfel, la 27 august 2016, de Ziua Independenței R. Moldova, circa 1300 de condamnați și 400 de deținuți vor fi eliberați condiţionat înainte de termen de la executarea pedepsei cu închisoarea sau eliberați după reducerea termenului.

Pentru achitarea îndemnizațiilor de eliberare, din bugetul statului vor fi alocate aproape 6 milioane de lei. Alte 150 de mii de lei vor fi cheltuite pentru proceduri de aplicare a actului de amnistie, cum ar fi cheltuieli de birotică, poștale, de escortare. 

Sub incidența prevederilor cad doar persoanele „bănuite, învinute și inculpate care manifestă căință activă în cadrul procesului penal”  și persoanele condamnate „care sunt caracterizate pozitiv pe parcursul executării pedepsei, perioade de probațiune sau termenului de probă și sunt evaluate psihologic ca fiind persoane ce prezintă risc de recidivă mediu sau redus”. Proiectul de lege stipulează că printre condamnaţii care vor fi scutiți de pedeapsă se numără gravidele, persoanele care au la întreţinere copii sau invalizi, persoanele în etate sau invalide, precum şi alţi deţinuţi care merită reducerea termenilor de pedeapsă.

Totodată nu vor fi eliberate persoanele care au săvârșit infracțiuni grave și deosebit de grave, inclusiv la locul de detenție, și nici persoanele care au comis infracțiuni de corupție.