Principală  —  IMPORTANTE   —   PA anunță că unul dintre…

PA anunță că unul dintre complicii „cămătarului de la CNA” a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile

Unul dintre complicii lui Ghenadie Tanas, șeful Direcției generale urmărire penală a Centrului Național Anticorupție (CNA), cercetat penal pentru îmbogățire ilicită, fals în declarații și practicarea ilegală a activității financiare, a fost plasat, la 2 februarie, în arest preventiv pentru 30 de zile. Potrivit surselor ZdG din cadrul organelor de drept, complicele reținut și plasat în arest preventiv este Vitalie Crăciun, administratorul unei întreprinderi, vizat într-o investigație ZDG despre tranzacțiile cămătarului CNA.

Potrivit PA, la 2 februarie magistrații Curții de Apel Chișinău, au admis recursul procurorului anticorupție și au dispus aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv, pentru un termen de 30 de zile, în privința unui complice a șefului suspendat al Direcției Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție, învinuit de complicitate la săvârșirea infracțiunii de practicarea ilegală a activității financiare (art. 241/1 alin. (2) din Codul penal), îmbogățirea ilicită (art. 330/2 alin. (1) din Codul penal) și falsul în declarații (art. 352/1 alin. (1) din Codul penal).

Reținerea și înaintarea demersului de aplicare a măsurii preventive în privința complicelui vizat în această cauză penală, au fost determinate de comportamentul și conduita de influențare a stabilirii adevărului de către acesta, ori, în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală și a măsurilor speciale de investigație pe caz, s-a stabilit interacțiunea constantă (zilnică) cu celelalte persoane bănuite pe caz, inclusiv în momentul reținerii, acesta fiind stabilit la periferia orașului Ungheni într-o discuție privată cu un alt bănuit pe caz. În afară de aceasta, privarea de libertate a complicelui a mai fost determinată și de influențarea de către acesta a mai multor martori care erau audiați de membrii grupului de urmărire penală, atât preventiv efectuării acțiunilor procesuale de audiere, cât și imediat după audierile lor”, anunță PA.

Ziarul de Gardă a scris anterior că Vitalie Creciun este administratorul „Lativex” SRL, care construieşte în Ungheni două imobile controversate, despre care mai multă lume din localitate afirmă că l-ar avea în spate pe angajatul CNA Ghenadie Tanas, Creciun fiind un simplu intermediar.

Vitalie Creciun, cel care, la fel ca şi Ghenadie Tanas, se judecă pentru o presupusă datorie cu familia Gurghiş, a avut în ultimii ani, conform informaţiilor de pe portalul instanţelor de judecată, la fel ca şi Ghenadie Tanas, cel puţin cinci litigii financiare în care revendica datorii de milioane. Judecătoria Ungheni, în toate cele cinci cazuri, i-a dat dreptate lui Creciun. Deşi împrumută milioane, în 2015, Creciun a fost acţionat în judecată pentru o datorie de 1866 de lei de „Comgaz Ungheni”, pentru neachitarea facturii la gaz.

Ghenadie Tanas a ajuns să figureze într-un dosar penal la patru ani după ce ZdG a scris pentru prima dată despre averea și tranzacțiile dubioase în care acesta a fost implicat și la câteva săptămâni după ce, despre el, s-a discutat de la tribuna Parlamentului, iar ZdG a reluat investigația cu noi detalii despre averea omului care gestionează procesul de urmărire penală din cadrul CNA. 

Ziarul de Gardă a scris că oficial, Ghenadie Tanas deține circa 100 de ha de terenuri agricole, iar fratele și mama celor doi au mai multe locuri de parcare atribuite unui bloc de locuit de pe strada Natalia Gheorghiu din Chişinău. În 2020, angajatul de la CNA s-a mutat cu traiul în apartamentul părinților, procurat în acest bloc, acum zece ani, și-a procurat o nouă Skoda Superb, care l-a costat întreg salariul și pensia luată de la CNA pentru ultimul an, și a scăpat basma curată după un control al averii și intereselor personale, inițiat de Autoritatea Națională de Integritate. Numele mamei și fratelui lui Ghenadie Tanas apar într-o serie de tranzacții imobiliare, conectate și la un prieten de-al bugetarului de la CNA.

VIDEO, DOC/ Tranzacțiile cămătarului de la CNA: Detalii noi despre averea „milionarului în euro” din instituția abilitată să lupte cu corupția