Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Numele celor 3 executori judecătorești…

Numele celor 3 executori judecătorești reținuți în dosarul spălării miliardelor

George Boțan: foto, captură video, protv.md

Săptămâna trecută, procurorii și ofițerii anticorupție au reținut 15 judecători și 3 executori judecătorești, învinuiți de implicare în spălare de bani în celebrul dosar al celor 20 de miliarde de USD care au trecut prin decizii judecătorești prin R. Moldova.

Dacă numele judecătorilor au fost făcute publice, cele ale executorilor judecătorești nu. Sursele ZdG au confirmat că cei trei executori judecătorești sunt George Boțan (foto), un personaj implicat de-a lungul timpului în mai multe scandaluri, dar care a fost de fiecare dată salvat de instanțele de judecată, după ce a fost demis din funcție, Nicolae Zmeu care activează în Cimișlia și Nicolai Cîlcic, care este executor judecătoresc în Comrat.

Un articol amplu despre George Boțan, vedeți AICI: Executorul „cu nouă vieţi”

La biroul lui Nicolai Cîlcic persoana care a răspuns nu ne-a putut oferi un număr de telefon al avocatului executorului judecătoresc și a refuzat practic să discute la subiectul reținerii acestuia. La biroul lui Nicolae Zmeu am fost anunțați că vom fi telefonați ulterior de către  apărătorul său.

La doi ani şi jumă­tate după ce Cur­tea Supremă de Jus­ti­ţie a tri­mis pe adresa Cen­tru­lui Naţio­nal Anti­co­ru­pţie, Pro­cu­ra­tu­rii Anti­co­ru­pţie şi Con­si­li­u­lui Supe­rior al Magis­tra­tu­rii o notă infor­ma­tivă pri­vind impli­ca­rea mai mul­tor magis­traţi din R. Mol­dova într-o schemă dubi­oasă de spă­lare de bani, fiind indi­cate numele magis­tra­ţi­lor şi dosa­rele în care aceş­tia ar fi acţio­nat fra­u­du­los, pro­cu­ro­rul gene­ral inte­ri­mar a dis­pus por­ni­rea urmă­ri­rii penale pe numele lor şi, ulte­rior, reţi­ne­rea aces­tora. Fap­tul s-a pro­dus marţi, 20 sep­tem­brie 2016, dată la care doar 7 din cei 17 magis­traţi vizaţi în acele docu­mente mai acti­vează în sis­te­mul jude­că­to­resc. Între timp, un magis­trat a dece­dat, iar altul a reu­şit de mai mult timp să pără­sească nes­tin­ghe­rit R. Mol­dova. Tot atunci au fost reținuți și cei 3 exe­c­u­tori jude­că­to­reşti, iar un altul a fost anunțat în căutare.