Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Motivele pentru care audierea lui…

Motivele pentru care audierea lui Platon a fost amânată

Veaceslav Platon, acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, urma să fie audiat astăzi de procurori la Penitenciarul nr. 13. Procedura însă a fost amânată, afirmă apărărtorii lui Platon, instituția de detenție motivând prin faptul că este zi de odihnă și nu dispune de spațiu corespunzărtor. Oamenii legii au demarat abia ieri procedura de audiere a reținutului, deși acesta a fost extrădat din Ucraina în R. Moldova încă la 29 august. Avocatul Ion Vâzdoagă, numulțumit de faptul că apărărtorii nu pot să aibă întrevederi cu clientul lor, spune că a depus o plângere la Judecătoria sectorului Buiucani, care urmează a fi examinată luni la ora 10:45, prin care sesizează „abuzul și excesul făcut de către procuror, în ceea ce privește limitarea dreptului apărării, neacordarea materialelor dosarului penal părții apărării”.

„Astăzi, conform celor relatate ieri de către procuror și administrația penitenciarului, noi trebuia să continuăm sesiunea de audiere a lui Veaceslav Platon. Azi dimineață la ora 9:00 ne-am prezentat, am fost telefonați de către procuror și șeful penitenciarului și ni s-a adus la cunoștință că nu putem merge la audieri din motiv că este zi de odihnă la penitenciar și nu pot să ne acorde spațiu și posibilitatea să lucrăm. Deși nu este o întrevedere simplu între inculpat și avocat, ci este o acțiune de urmărire penală.

A fost întreruptă special până astăzi la ora 9:00, dar acum au hotărât că nu putem lucra. Ni se stabilesc impedimente nu doar din partea procurorului, organului de urmărire penală, deja ni se stabilesc impedimente de a lucra pe această cauză penală, însuși de Penitenciarul nr. 13”,afirmă Ion Vâzdoagă.

Avocații acestuia susțin că Platon în cadrul audierilor a făcut o „descriere generală a situației din perioada 2009 – 2010 din Parlamentul RM și care au fost fărădelegile din acea perioadă”, dar și că vor depune solicitări ca persoanele numite de acesta, printre care șeful Parlamentului, Andrian Candu și fostul guvernator, Dorin Drăguțanu, să fie audiste de procurori.