Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Moldovean, condamnat pentru facilitarea trecerii…

Moldovean, condamnat pentru facilitarea trecerii ilegale a frontierei

Un moldovean a fost reţinut de poliţiştii de frontieră pentru că a încercat să faciliteze trecerea ilegală a frontierei pentru trei migranţi afgani, dintre care un minor.

Sâmbătă, 28 februarie, la valorificarea unei informații operative, polițiștii de frontieră din Direcția regională SUD au desfăşurat o acţiune pe linia combaterii migraţiei ilegale în zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Brânza.

Astfel, în jurul orei 17:00, polițiștii de frontieră au observat pe malul râului Prut, trei persoane care cercetau regiunea cu intenția de a traversa hotarul. O perioadă de timp acțiunile acestora au fost monitorizate și în momentul când s-a constatat intențiile clare de a trece clandestin în ţara vecină, patrula Poliției de Frontieră a intervenit operativ, iar persoanele au fost reținute. În timpul documentării, persoanele nu au putut prezenta acte de identitate. Potrivit lor, ei sunt cetăţeni ai Afganistanului, din regiunea Kabul, cu vârste cuprinse între 16 și 28 de ani. Tinerii aveau cu ei un cuțit și fiecare deținea piper negru măcinat, pe care îl foloseau pentru a-și ascunde urmele de mirosul câinilor de serviciu.

Totodată, în rezultatul cercetărilor prompte la fața locului și în perimetrul de competență al Sectorului, la ieșirea din localitatea Colibași, polițiștii de frontieră au reținut un Peugeot Express, la volanul căruia se afla un moldovean de 39 de ani, locuitor al orașului Cahul. În timpul reținerii, acesta deținea asupra sa o sumă impunătoare de valută, conform primelor cercetări banii ar fi obținuți din organizarea trecerii ilegale peste graniță a migranților.

Pe marginea cazului dat au fost întocmite acte de reţinere, sub aspectul tentativei de trecere ilegală a frontierei de stat, ulterior cetățenii afgani au fost transmiși Biroului Migrație și Azil al MAI. Investigațiile sunt continuate de către ofiţerii de urmărire penală ai Poliţiei de Frontieră, în vederea identificării tuturor persoanelor implicate în infracțiune.

În cazul dacă se va dovedi vinovăţia moldoveanului în organizarea migraţiei ilegale, el riscă închisoare de până la 5 ani.