Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Mercenar în Ucraina pentru 200…

Mercenar în Ucraina pentru 200 de mii de ruble. Un tânăr din Florești riscă 7 ani de închisoare

Un tânăr de 22 de ani, originar din raionul Florești, a fost reținut de ofițerii Serviciului de Informaţii şi Securitate, suspectat că ar fi luptat în calitate de mercenar de partea entităţilor separatist-extremiste din Ucraina. Pe numele acestua a fost emis un mandat de arest pentru 30 de zile.

Complexul de acţiuni speciale de investigaţii a fost realizat la finele săptămânii trecute de către SIS și Procuratura municipiului Chişinău.

Potrivit unui comunicat al instituției, bărbatul a acceptat să coopereze cu organul de urmărire penală și și-a recunoscut integral vinovăția. Suspectul spune că i-a fost propus un contract și remunerare în valoare de 200 000 de ruble (cca 63 de mii de lei) lunar pentru a participa în calitate de mercenar în conflictul din Ucraina.

Pe marginea acestui caz a fost inițiată cauză penală pentru participarea mercenarului într-un conflict armat, la acţiuni militare sau la alte acţiuni violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orânduirii constituţionale ori violarea integrităţii teritoriale a statului. Dacă va fi găsit vinovat, suspectul riscă pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 7 ani.

SIS anunță că desfășoară, în cooperare cu organele abilitate ale statului şi cu partenerii externi, măsuri de prevenire și contracarare a activității de mercenariat și întreprinde acțiuni pentru identificarea şi reţinerea persoanelor care atentează la securitatea națională și regională.

Deşi activitatea de mercenariat este un fenomen relativ nou pentru Republica Moldova, tot mai mulţi conaţionali sunt suspectaţi de implicare în asemenea ilegalităţi. În această ordine de idei, SIS atenţionează cetăţenii asupra gravităţii şi periculozităţii participării în conflicte armate, la acţiuni militare sau la alte acţiuni violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orânduirii constituţionale ori violarea integrităţii teritoriale a statului.

Urmăriți AICI un reportaj ZdG despre mercenari din Moldova pe frontul ruso-ucrainean