Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (VIDEO) Mătăsaru riscă să facă…

(VIDEO) Mătăsaru riscă să facă pușcărie pentru protestul cu closetul de la CNA

Activistul Anatol Mătăsaru riscă din nou să ajungă după gratii pentru protestele sale. Acesta este acuzat într-o altă cauză penală de huliganism, care ar fi fost comis în cadrul unei acțiuni de protest de acum un an din fața Centrului Național Anticorupție (CNA). Mătăsaru se declară nevinovat și spune că asta este o răfuială pentru criticile aduse instituțiilor statului.

Sursa Video: ZdG.md, Curaj.TV

Astăzi a continuat examinarea cauzei penale intentate lui Anatol Mătăsaru, care este acuzat de comiterea infracțiunii de huliganism, prevăzut de art. 287 (1) al Codului Penal. Acuzatorul de stat, procurorul Gheorghe Mihăilă, a cerut pentru astăzi să fie audiați patru martori. Doi dintre aceștia sunt angajați în serviciul de pază al CNA, iar doi sunt activiști care monitorizau protestul.

Chiar dacă Mătăsaru a cerut să fie asigurată transparența procesului de judecată, magistratul Victor Rățoi a interzis reprezentanților mass-media să filmeze și să facă înregistrări audio, sub pretextul că ”în instanță vor fi audiați martori, iar presa ar putea difuza date cu caracter personal”.

Ședința va continua pe data de 15 februarie, când va fi audiat cel de al patrulea martor.

Anatol Mătăsaru susține că, acum un an, a organizat un protest pașnic și legal la CNA. Activistul a instalat la intrarea în sediu o budă şi un mulaj care seamănă cu fecalii. Mătăsaru și-a dat pantalonii jos și s-a aşezat pe budă, iar în mână ținea un banner pe care scria „Protest”. Protestul a fost dedicat zilei procurorului, care în R.Moldova este marcată pe data de 29 ianuarie.

”Chiar dacă protestul dat a fost la limită, respectând limitele prevăzute de lege pentru proteste. Procurorii iarăși au închis ochii și mi-au mai făcut un dosar pe huliganism, al treilea deja, care e pe rol. Iarăși articolul 287, alin. 2, adică iar e ceva grav. Chiar dacă primesc pedeapsă, nu cred să fie și a treia condamnare cu suspendare, de asta cred că sau voi fi achitat sau va trece în privațiune de libertate”, a declarat Anatol Mătăsaru pentru Ziarul de Gardă.

Articolul 287 (2) al Codului Penal al RM prevede o pedeapsă cu amendă în mărime de la 400 la 1.000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 5 ani.

În 2015, Anatol Mătăsaru a fost condamnat la doi ani de detenție cu suspendare pentru acțiunea din fața Procuraturii Generale din 2013. Atunci el a protestat în faţa Procuraturii Generale, unde a afișat un trandafir de doi metri și alte obiecte de artă. Atunci poliţia a intervenit și a confiscat obiectele, ulterior instanța de judecată a dispus distrugerea acestora.

Pe 10 ianuarie curent, Mătăsaru a fost condamnat în mod repetat, deja la patru ani de închisoare într-un alt dosar de huliganism, după ce a difuzat un material video realizat la Judecătoria Râșcani în octombrie 2014.

…………………………………………..

Articolul 287 din Codul penal al RM. Huliganismul
(1) Huliganismul, adică acţiunile intenţionate care încalcă grosolan ordinea publică, însoţite de aplicarea violenţei asupra persoanelor sau de ameninţarea cu aplicarea unei asemenea violenţe, de opunerea de rezistenţă violentă reprezentanţilor autorităţilor sau altor persoane care curmă actele huliganice, precum şi acţiunile care, prin conţinutul lor, se deosebesc printr-un cinism sau obrăznicie deosebită,
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 200 la 700 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani.
(2) Aceeaşi acţiune săvîrşită:
a) de o persoană care anterior a săvîrşit un act de huliganism;
b) de două sau mai multe persoane
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 400 la 1.000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 5 ani.