Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Lista candidaților admiși la proba…

Lista candidaților admiși la proba scrisă la concursul pentru ocuparea unei funcții publice vacante din cadrul Judecătoriei Chișinău

Foto: Facebook/Judecătoria Chișinău

Responsabilii din cadrul Judecătoriei Chișinău au publicat miercuri lista candidaților admiși la proba scrisă la concursul pentru ocuparea funcției publice vacante de grefier în cadrul instanței de judecată.

Proba scrisă și interviul va avea loc la data de 17 decembrie 2021, ora ora 14:00,  str. N. Zelinski, 13, mun. Chișinău.

STATUTUL ŞI OBLIGAŢIILE GREFIERULUI

Cauzele în materie civilă şi penală, iar în cazurile prevăzute de lege, şi alte cauze, se judecă cu asistenţa grefierului. La înfăptuirea actului de justiţie, munca grefierului constituie un sprijin în activitatea magistraţilor, competenţa şi îndeplinirea corectă a sarcinilor ce îi revin jucînd un rol important în buna funcţionare a instanţei judecătoreşti.

Atribuţiile grefierului

(1) Grefierul asigură, sub conducerea judecătorului sau preşedintelui instanţei judecătoreşti, suportul administrativ şi organizaţional pentru desfăşurarea eficientă a procesului de judecată.
(2) Grefierul îndeplineşte şi alte atribuţii procedurale prevăzute de codurile de procedură civilă, de procedură penală şi cu privire la contravenţiile administrative.

  Statutul juridic al grefierului

Grefierul are statut de funcţionar public. Drepturile şi obligaţiile grefierului sînt reglementate de prezenta lege, de prevederile Codului muncii al Republicii Moldova şi de cele ale Legii nr. 158-XVl din 4 iulie 2008 cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public. Funcţia de grefier se include în Clasificatorul unic al funcţiilor publice.

 Independenţa grefierului

Funcţia de grefier este o funcţie publică, fiind exercitată, în mod independent, sub autoritatea judecătorului aflat în exerciţiul funcţiunii. Nu se admite nici o influenţă asupra îndeplinirii de către grefier a atribuţiilor sale. În activitatea sa, grefierul se supune doar legii.

Profesionalismul, imparţialitateaşi fidelitatea Grefierul are obligaţia să-şi îndeplinească atribuţiile în mod profesional, imparţial şi cu fidelitate, în condiţiile legii, şi să se abţină de la orice faptă care ar putea prejudicia interesele persoanelor fizice sau juridice ori prestigiul justiţiei.

Obligaţiile grefierului

            (1) Grefierul este obligat, prin întreaga sa activitate, să respecte drepturile şi libertăţile persoanelor, precum şi egalitatea lor în faţa legii şi să asigure un tratament juridic nediscriminatoriu tuturor partiei panţilor la procesul judiciar, indiferent de statutul acestora din urmă.

            (2) Grefierul are următoarele obligaţii:

  •             a) să respecte disci plina de muncă;
  •             b) să nu divulge datele şi informaţiile la care are acces în exerciţiul funcţiunii;
  •             c) în şedinţele de judecată să aibă o ţinută vestimentară corespunzătoare;
  •             d) să respecte normele deontologice ale profesiei;
  •             e) să partiei pe, în modul stabilit, la formarea continuă.