Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Judecătorul Victor Orândaș, „speriat” de…

Judecătorul Victor Orândaș, „speriat” de presiunile a doi agenți SIS și de președintele Judecătoriei Centru, s-a refugiat în România

Fostul magistrat la Judecătoria Comercială de Circumscripție, Victor Orândaș s-a refugiat în România, „speriat” de presiunile președintelui Judecătoriei Centru, Ion Țurcan și a doi agenți ai Serviciului de Informații și Securitate.  Despre influențele asupra sa în vederea luării unor decizii favorabile pentru anumite cercuri, Orândaș a anunțat Consiliul Superior al Magistraturii printr-o notă informativă. Demersul a fost examinat astăzi de către membrii CSM, într-o ședință închisă, iar ulterior magistații au anunțat că  Procuratura Generală va ancheta cazul.

Victor Orândaș a fost demis săptămâna trecută din funcția de judecător la Judecătoria Comercială de Circumscripție de către Consiliul Superior al Magistraturii pe motiv că ar fi aplicat greșit legislația, astfel fiind incompatibil cu statutul de magistrat. Decizia a fost emisă după un aviz al Serviciului de Informații și Securitate.

În demersul către CSM, din 5 noiembrie curent, Victor Orândaș declara că a fost presat de către președintele Judecătoriei Centru, Ion Țurcan pentru a examina cererea de revizuire depusă de Far 90 SRL în dosarul Banca de Economii SA către Proacvacom SRL, Nuntius SRL. După ce a respins cererea de revizuire, Orândaș spune că ar fi fost intimidat de Țurcanu. „Din păcate dl. Turcanu a întreprins ulterior un șir de acțiuni de răzbunare împotriva mea și a familiei mele pentru neascultare pe care le-am simțit evident dar acum nu le voi menționa deoarece anumite acțiuni ale dlui Turcan sunt investigate.” Mai mult, Orândaș a mai menționat că Țurcan îl presează în vederea emiterii urgente a unei hotărâri de lichidare a organizațiilor Falun Dafa și a Asociației Falun Gong Moldova la cererea Societății de protecție a drepturilor invalizilor și veteranilor „Echitate”.

Într-un interviu acordat portalului român, epochtimes.ro , Victor Orândaș a declarat că se va afla un timp în România din motive de securitate.

„Presiunile asupra judecătorilor sunt extrem de mari în Republica Moldova. Se poate întâmpla orice, de aceea eu nu sunt chiar optimist că aceste organizații vor fi lăsate în pace.  Eu mă gândesc, poate, să stau aici (România) permanent, să nu mă mai întorc în Moldova atâta timp cât acolo anumite cercuri politice exercită acțiuni, presiuni de tot felul asupra adevărului.”, a declarat judecătorul.