Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Judecătorii vor trebui să plătească…

Judecătorii vor trebui să plătească despăgubiri de 100 de mii de euro statului doar dacă li se va demonstra vinovăția în instanță

Cei 36 de de judecători și procurori, dar și doi funcționari publici, con­si­de­raţi de Ministerul Justiției res­pon­sa­bili de fap­tul că, în ulti­mii ani, R. Mol­dova a pier­dut 11 dosare în faţa Curţii Euro­pene a Drep­tu­ri­lor Omu­lui (CtEDO) și plătit 100 de mii de euro, vor trebui să achite despăgubiri statului doar după ce vinovăția lor va fi demonstrată printr-o sentință de judecată. O hotărâre în acest sens a fost pronunțată la 25 iulie de Curtea Constituțională (CC), care a constatat că „regresul împotriva persoanelor responsabile de condamnarea Republicii Moldova la CEDO este constituțional cu condiția în care vinovăția va fi constatată prin sentință judecătorească”.

CC a stabilit că, potrivit standardelor europene, este posibilă instituirea unei răspunderi disciplinare, civile sau chiar penale în privința judecătorilor, iar în anumite state europene (Bulgaria, Germania, Italia, Norvegia, Spania, Serbia ș.a.) este prevăzută răspunderea individuală a judecătorilor, însă cu stabilirea obligatorie a vinovăției.

„Prin urmare, statul este în drept să instituie la nivel național mecanisme proprii pentru restituirea sumelor achitate în procedurile în fața Curții Europene. Aceste mecanisme, la rândul lor, trebuie să funcționeze în deplină conformitate cu normele internaționale și naționale. Astfel, instituția regresului în sine nu este contrară Constituției, atât timp cât prin mecanismul de atragere la răspundere sunt respectate garanțiile inerente independenței judecătorilor.”, se arată în concluziile Curții.

Respectiv, urmează ca Ministerul Justiției să acționeze în judecată magistrații, iar aceștia vor trebui să achite statului sumele pierdute la CtEDO doar după ce va fi pronunțată  o sentință în cadrul unei proceduri judiciare separate la nivel național prin care să se constate vinovăția persoanelor, inclusiv a judecătorilor, pentru încălcarea prevederilor Convenției Europene.

De asemenea, Curtea va emite o Adresă Parlamentului în vederea reglementării mecanismului de aplicare a instituției regresului împotriva persoanelor ale căror acţiuni sau inacţiuni au determinat încălcarea prevederilor Convenţiei Europene.

Vedeți aici cine sunt cei 27 de judecători, șapte procurori și doi funționari publici în privința cărora au fost inițiate acțiuni de regres, dosarele și  despăgubirile pe care ar trebui să le achite dacă vinovăția lor va fi constatată.

Magistraţii Curţii au fost sesizaţi de magistrații Galina Stratulat, Tatiana Vieru, Valeriu Doagă, Constantin Gurschi, Mihail Macar, Nicolae Gordilă și Tudor Popovici, vizați de Ministerul Justiției în lista persoanelor responsabile de condamnarea Republicii Moldova la CEDO.

La doar o săptămână de la învestirea în funcție, la 27 ianuarie curent,  Vla­di­mir Cebo­tari, minis­trul Jus­ti­ţiei, anu­nţa că R. Mol­dova dema­rează în pre­mieră o serie de acţiuni care „vin să spo­rească res­pon­sa­bi­li­ta­tea acto­ri­lor atât în dome­niul jus­ti­ţiei, cât şi a între­gu­lui dome­niu public, în res­pec­ta­rea drep­tu­ri­lor şi inte­re­se­lor legale ale per­soa­ne­lor, şi să spo­rească res­pon­sa­bi­li­za­rea per­so­nală”.

La examinarea cauzei Curtea a solicitat opinia Comisiei de la Veneția. Cea din urmă a comunicat la 13 iunie 2016  că „procedura este permisă însă numai acolo unde există o componentă mintală culpabilă (intenţie sau neglijenţă gravă) a judecătorului”.

hotarare

Hotărârea Curții Constituționale se referă nu doar la acțiunea de regres demarată în privința celor 36 de oficiali, dar are caracter general și se extinde asupra tuturor acțiunilor de regres inițiate de stat.

Foto: constcourt.md