Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Judecătoarea apărată de Nicolae Timofti,…

Judecătoarea apărată de Nicolae Timofti, demisă prin decretul lui Dodon

Magistrata Adela Andronic, apărată de fostul președinte al R. Moldova și ex-judecătorul Nicolae Timofti, a fost dată afară din sistem printr-un decret al lui Igor Dodon, semnat la 29 decembrie 2016. Deși încă acum jumătate an Andronic a fost demisă din funcție de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), iar în luna noiembrie Curtea Supremă de Justiție a stabilit că decizia a fost una legală, aceasta a continuat să facă justiție, deoarece până la sfârșitul mandatului, Nicolae Timofti a evitat să semneze un decret privind eliberarea din funcție a Adelei Andronic. 

Mai mult, judecătoarea a depus la CSM o cerere de demisie din propria inițiativă. În ședinta de astăzi, plenul Consiliului a respins-o pe motiv că noul președinte a semnat deja decretul.

Adela Andronic a  fost demisă de CSM după ce a luat decizii dubioase într-un proces care viza sistemul „Carte Verde”.

Mai exact, Adela Andronic, a admis cererea de chemare în judecată depusă de Compania de Asigurări „Victoria Asigurări” împotriva Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova (BNAA), SAR „Moldcargo” SA, CA „Grawe Carat Asigurări” SA, CA „Moldova-Astrovaz” SA şi CA „Acord-Grup” SA, privind recunoaşterea nulă a actelor juridice, a interzis Consiliului și noului director al BNAA să emită orice fel de hotărâri şi a suspendat executarea hotărârilor Adunării Generale a BNAA până la examinarea cazului în fond.

În perioada în care conducerea BNAA a fost suspendată prin încheierea judecătoarei Andronic, BNAA ar fi fost fraudat cu aproximativ 30 de milioane de lei, după ce conducerea instituţiei a revenit, prin interimat, unui ucrainean, Olexandr Pinchuk, apropiat de Veaceslav Platon, aflat astăzi în arest. Organele de drept au şi deschis un dosar penal pe acest fapt, acesta, însă, nu a avut încă o finalitate. După acest scandal, R. Moldova a fost suspendată provizoriu din sistemul internaţional „Carte Verde”, fapt ce a provocat un adevărat cutremur la nivel de Guvern.

Deși, la 15 noiembrie 2016 CSJ a respins ca neîntemeiată cererea magistratei Andronic de chemare în judecată împotriva CSM, Timofti nu s-a grăbit să semneze decretul de demisie. Mai mult, la 6 decembrie 2016, Nicolae Timofti s-a adresat CSM-ului cu un demers prin care a solicitat reexaminarea hotărârii CSM din mai 2016, prin care Adela Andronic era demisă. Timofti le-a scris membrilor CSM că pedeapsa prin eliberarea din funcție este o sancțiune prea dură în raport cu încălcarea admisă de judecătoare.

Citiți și

Demersul lui Timofti în apărarea unui judecător demis