Principală  —  IMPORTANTE   —   Instanța de judecată de la…

Instanța de judecată de la Bălți a decis anularea înregistrării Marinei Tauber în cursa pentru Primăria Bălți

Judecătoria Bălți a decis sâmbătă, 4 decembrie, scoaterea Marinei Tauber din cursa pentru Primăria Bălți. Decizia a fost pronunțată de către magistrata Natalia Costaș. Avocații Marinei Tauber au anunțat că vor contesta decizia la Curtea de Apel (CA) Bălți.

Instanța a declarat admisibilă solicitarea Comisiei Electorale Centrale care a solicitat excluderea Marinei Tauber din cursa pentru funcția de primar al municipiului Bălți.

Examinând cererea CEC împotriva Marinei Tauber, instanța hotărăște – se admite cererea CEC. Se obligă CECE Bălți să emită hotărârea cu privire la anulare înregistrării Marinei Tauber, candidat pentru funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile locale noi 2021 și turul doi din 5 decembrie 2021. Hotărârea este cu drept de atac”, a declarat magistrata Natalia Costaș.

Avocatul Marinei Tauber, Aureliu Colenco, a calificat decizia instanței de la Bălți drept „bespridel” și a anunțat că în scurt timp vor contesta la CA Bălți hotărârea.

Magistrata Costaș a emis o asemenea Hotărâre și pe 4 decembrie. Noi considerăm că în procesul dat noi am indicat că magistrata Costaș a încălcat drepturile avocaților, dar și prevederile Codului Administrativ. Acesta este un „nihilism” față de drept. Vom contesta decizia la Curtea de Apel. Vom formula o cerere foarte serioasă în acest sens”, a declarat avocatul Aureliu Colenco.

La 1 decembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a solicitat, printr-o Hotărâre, Judecătoriei Bălți scoaterea Marinei Tauber, candidata Partidului Politic ȘOR, din cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Bălți.

Decizia CEC vine după ce Nicolai Grigorișin, candidatul independent care urmează să se dueleze cu Tauber în turul doi pentru Primăria de la Bălți, a solicitat CEC-ului să verifice rapoartele de cheltuieli depuse de către Marina Tauber, acuzând mai multe nereguli.

Astfel, prin hotărârea adoptată, membrii CEC au constatat că Marina Tauber a utilizat în campania electorală fonduri financiare și materiale nedeclarate folosite pentru hrana simpatizanților și activiștilor care au susținut-o în campania pentru primul tur de scrutin, de cel puțin 34 260 de lei, astfel depășind plafonul maxim stabilit de CEC, cu cel puțin 9 514 lei.

La 2 decembrie, Marina Tauber a contestat la Curtea de Apel Chișinău decizia CEC privind excluderea sa din cursa electorală. CA Chișinău a declarat inadmisibilă cererea depusă de Marina Tauber.

Marina Tauber, candidata Partidului Politic ȘOR, a câștigat primul tur al alegerilor pentru funcția de primar al mun. Bălți. Tauber a obținut 47,93% din voturile valabil exprimate. Detalii aici Datele preliminare publicate de CEC arată că Marina Tauber a obținut 47,93% (15 918 voturi), în timp ce Nicolai Grigorișin a acumulat 20,93% (6 951 de voturi). Turul doi ar urma să se desfășoare pe 5 decembrie.