Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Inspecția Judiciară s-a autosesizat după…

Inspecția Judiciară s-a autosesizat după publicarea imaginilor în care procurora Adriana Bețișor iese din biroul judecătorului Pavliuc

Inspecția Judiciară anunță s-a autosesizat după ce  ZdG a publicat imagini video în care procurora Adriana Bețișor a fost surprinsă ieșind din biroul judecătorului Ghenadie Pavliuc.  Potrivit grefierii magistratului, acesta se afla în deliberări, după care urma să pronunțe verdictul în cazul fostului deputat democrat Valeriu Guma, condamnat anterior în România la patru ani de închisoare cu executare.

Potrivit Ziarului Național, șeful Inspecției Judiciare, Nicolae Clima, a declarat că vor fi inițiate verificări pe acest caz.

„Urmează să fie stabilit dacă a fost încălcat secretul deliberării. Dacă doamna Bețișor a intrat înainte de deliberări sau s-a aflat în biroul judecătorului în timpul deliberărilor. Așteptăm deocamdată decizia Curții de Apel, dacă decizia primei instanțe va fi contestată”, a declarat Clima,

Potrivit lui Nicolae Clima, părțile în dosar au dreptul să ceară, la examinarea în recurs, ca să fie elucidate și circumstanțele în care a fost pronunțată hotărârea în prima instanță. În cazul Guma, părțile sunt Ministerul Justiției și Procuratura Generală, precum și autoritățile de profil din România.

„Dacă nu va exista un recurs, vom verifica noi cazul”, a precizat Clima, potrivit sursei.

Precizăm că procurora anticorupție Adriana Bețișor, ajunsă în atenția opiniei publice după ce a instrumentat dosare de rezonanță, la fel ca și judecătorul Pavliuc a justificat prezența în biroul magistratului prin faptul că s-au efectuat „măsuri speciale”.

Potrivit lui Ion Guzun, consilier juridic al Centrului de Resurse Juridice din Moldova „Orice ședință de judecată, inclusiv cele care previn aplicarea unor măsuri speciale prevăd participarea a cel puțin trei persoane: procurorul, judecătorul și grefierul. Este straniu că, în acest caz, în sală nu se afla grefiera. Dacă erau deliberări, așa cum afirmă grefierul, atunci judecătorul trebuia să fie singur în birou. În general, normele spun că în biroul judecătorului nu au dreptul să intre părțile în dosar. Este de competența Inspecției Judiciare să verifice dacă în acest caz a avut loc o examinare în limita legii”.

Amintim că Judecătoria Buiucani a decis, la 20 noiembrie, o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare pentru Valeriu Guma, fost deputat PD, condamnat anterior de justiţia din România la patru ani de închisoare cu executare.

Procurorii s-au arătat miraţi de decizia judecătorului şi susţin că o vor contesta în instanţele ierarhic superioare.

Sursa: ziarulnational.md