Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (Infografic) Cum se depersonalizează hotărârile…

(Infografic) Cum se depersonalizează hotărârile judecătorești în alte țări?

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a analizat practica cu privire la publicarea numelui și prenumelui persoanelor fizice în hotărârile judecătorești din 5 jurisdicții și 4 tribunale internaționale și a constatat că nu există o practică uniform acceptată.

Totuși, niciun sistem nu depersonalizează toate hotarârile judecatorești. Doar în două sisteme analizate (Franța și Germania), depersonalizarea reprezintă o regulă. În alte 6 sisteme, depersonalizarea este o excepție și se dispune de către judecător în cazuri temeinic justificate. În cadrul Curții Inter-Americane a Drepturilor Omului, depersonalizarea hotarârilor nu se face.

În cele 6 sisteme în care depersonalizarea reprezintă o excepție, majoritatea hotarârilor judecatorești conțin numele și prenumele reclamantului. În sistemul Francez, chiar dacă hotarârile se depersonalizează, prenumele părților nu se depersonalizează, iar în locul numelui se scrie prima litera a numelui.

Din cele 8 sisteme analizate, depersonalizarea nu se aplică persoanelor juridice și autoritaților publice. 

În sistemele în care depersonalizarea nu reprezintă regulă, din hotarâri sunt excluse informații care pot afecta viața privată (de ex: numarul de identificare, data nașterii, etc.).

În toate sistemele analizate, hotarârile judecătorești sunt sistematizate în baze de date după materie. Din acest motiv, depersonalizarea nu afectează accesul specialiștilor și al publicului la hotarârile judecătorești.

Amintim că, în urmă cu două săptămâni, portalul instanțelor de judecată din R. Moldova a afișat o nouă interfață, iar cei care îl accesau nu mai puteau căuta, după numele și prenumele inculpaților hotărârile de judecată în care aceștia figurează, ci doar după numărul electronic al unui dosar. Acest fapt practic îngrădește accesul jurnaliștilor, dar și tututor cetățenilor care doresc să afle detalii despre procesele și hotărârile judecătorești în care figurează funcționarii judecați, dar și alte persoane care au ajuns în fața judecătorilor, fiind judecați într-un proces public.

Ministerul Justiției (MJ) susține că excluderea de pe portalul instanțelor de judecată a opțiunii de căutare a hotărârilor în baza numelui și prenumelui inculpatului este o consecință a lucrărilor de mentenanță care au loc la acest moment, pentru reorganizarea site-ului în conformitate cu noua hartă a justiței. Vladislav Cârlan, șef-adjunct al Direcţiei Generale Legislație din cadrul Ministerului Justiției, a declarat că nu s-a ajuns încă la o decizie privind varianta finală a portalului, dar că avocații au acces la versiunea precedentă a site-ului și pot, în continuare, accesa dosarele cliențilorprin indicarea numelor părților.