Principală  —  IMPORTANTE   —   Încă un cetățean al R.…

Încă un cetățean al R. Moldova vizat în dosarul exploatării prin muncă în Franța va compărea pe banca acuzaților. Procuratura: „A falsificat peste 500 de acte”

Foto: captură video privesc.eu

Un cetățean al R. Moldova, care a falsificat peste 500 de acte care erau folosite în scopul exploatării prin muncă în Franța a persoanelor venite din Moldova, va comparea pe banca acuzaților în dosarul exploatării prin muncă. Procuratura Generală (PG) anunță că a terminat urmărirea penală și a trimis în judecată dosarul de învinuire a unui cetățean moldovean.

Potrivit PG, învinuitul și-a desfășurat activitatea ilegală din anul 2015 până la începutul lui 2021, când a fost arestat. În rezultat, potrivit estimărilor, acesta a obținut un venit infracțional de peste 400 000 de lei. La solicitarea procurorilor, pe bunurile învinuitului (inclusiv trei automobile de lux) au fost aplicate sechestre, în sumă de peste 1,5 milioane de lei, care vor asigura încasarea contravalorii venitului ilicit.

În iunie curent Ziarul de Gardă a scris că o grupare criminală, care și-a început activitatea infracțională în anul 2015, fiind specializată în trafic de ființe umane, organizarea migrației ilegale, spălare de bani și fals de documente oficiale, a fost destructurată în cadrul unei operațiuni internaționale, după un an de investigații.

Gruparea acționa pe teritoriul Franței fiind specializată în exploatarea prin muncă a persoanelor, preponderent moldoveni. Gruparea criminală ar fi exploatat peste 200 de oameni din R. Moldova, utilizând acte de identitate false fabricate în R. Moldova, în special românești. Printre persoanele care ar fi falsificat acte figurau doi polițiști și doi angajați ai Serviciului Vamal din R.Moldova.

Liderul grupării criminale transnaționale, un cetățean român stabilit în Franța, locuia într-o casă luxoasă aflată într-o suburbie a Parisului. Avea și alte imobile, dar și mai multe automobile, valoarea unora depășind 100 de mii de euro. Acesta este acuzat în Franța de săvârșirea a opt infracțiuni – trafic de ființe umane, spălare de bani, crearea firmelor fantomă, procurarea și utilizarea actelor false și organizarea migrației ilegale.

Potrivit datelor prezentate de polițiștii din R. Moldova, în Franța sub acuzare au fost puse 14 persoane, cetățeni români, francezi și moldoveni, care recrutau victimele și le supravegheau.