Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ilan Shor, prieten cu preşedintele…

Ilan Shor, prieten cu preşedintele kârgâz şi cu afaceri de succes în Kârgâstan

Ilan Shor, fostul preşedinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, numele căruia figurează în dosarul penal instrumentat de Centrul Naţional Anticorupţie privind situația din sistemul bancar ar avea afaceri de succes şi în Kârgâzstan.

Potrivit azattyk.org, versiunea kârgâză a radioului Europa Liberă, Shor este bun prieten şi partener de afaceri cu preşedintele kârgâz, Almazbek Atambaev şi deţine unul dintre cele mai mari pavilioane Dute free din Kârgâzstan. Este vorba de magazinul Duty free situat în aeroportul Manas din Bişkek, capitala acestei ţări. Acest magazin ocupă, potrivit sursei, peste 2 mii de m.p. din această aerogară.

Shor deţine şi lanţul de magazine Duty free din R. Moldova, controlate prin firma „Dufremol”. Totodată presa rusă anunţa la începutul acestui an că omul de afaceri moldovean intenţiona să deschidă mai multe magazine de acest tip la hotarele Federaţiei Ruse. Potrivit moldstreet.md este vorba de 35 de magazine, pe care Shor prin compania „Victoria Trade” din Rusia, controlată prin „Moldclassica International” din R. Moldova planifică să le deschidă la hotarele ruse.

După decizia Guvernului de la Chişinău, care şi-a asumat responsabilitatea proiectelor de legi privind Bugetul de Stat și Politica Bugetar-Fiscală, statul a legalizat magazinele Duty free şi în regiunea transnistreană. Astfel, mai mulţi experții economici afirmă că asemenea modificări au fost realizate în avantajul afacerilor patronate de controversatul businessman Ilan Shor.

Amintim că, Ilan Shor a fost cel care l-a adus la data de 15 martie 2015, într-o vizită secretă, pe preşedintele kârgâz la Chişinău. În capitala moldovenească Atambaev s-a întâlnit cu democratul Vladimir Plahotniuc şi cu finul său Andrian Candu, preşedintele Parlamentului.

Ulterior, după apariţia informaţiei în presă, preşedenţia kârgâză a motivat că în vizita sa neoficială în R. Moldova Atambaev a discutat cu cei doi reprezentanţi ai Parlamentului moldovean problemele dintre Uniunea Europeană, R. Moldova şi Federaţia Rusă.