Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Dosarul fostei Direcții nr.…

FOTO Dosarul fostei Direcții nr. 5: președintele FEA, Dorin Damir, finul de cununie al lui Plahotniuc, adus din izolator în fața magistraților

Valeriu Cojocaru și Dorin Damir; Sursa foto: ZdG

O nouă ședință de judecată în dosarul angajărilor fictive în cadrul Direcției 5 în care președintele Asociației FEA, Dorin Damir, finul de cununie al fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc, actualul șef al IP Balți Valeriu Cojocaru și ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari sunt cercetați pentru abuz de putere, se desfășoară miercuri, 27 octombrie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Reporterul ZdG a surprins momentul în care Dorin Damir a fost adus din izolator în fața magistraților.

Inculpaților le sunt incriminate cinci capete de acuzare, exprimate prin „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”, pentru care riscă de la doi până la 12 ani de închisoare.

Pe 13 septembrie curent, Curtea de Apel Chișinău a respins ca nefondat recursul avocatului lui Damir și a menținut hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care în privința lui Damir continuă să fie aplicat arestul preventiv în izolator, la solicitarea procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).

Recursul de la Apel a venit după ce, pe 2 septembrie, Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Ciocana a prelungit arestul cu încă 30 de zile în privința președintelui Asociației FEA, Dorin Damir.

Pe 7 iulie curent , Dorin Damir, fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 și actual șef al IP Balți Valeriu Cojocaru, dar și fostul șef al secției nr.1 „K” a Direcției nr. 5, actual inspector din cadrul Poliției de Frontieră Ion Cojocaru, au fost plasați în arest pentru 30 de zile, în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 a MAI.

Ziarul de Gardă a intrat în posesia unor documente, dar și a unei ordonanțe din dosar și vă prezintă detalii despre cum a ajuns Dorin Damir să fie angajat în cadrul fostei Direcții nr. 5 a INI, să dețină gradul special de „comisar”, pseodonimul „HOLRIO” și un pașaport cu o altă identitate pentru a efectua „investigații sub acoperire”.

La 6 iulie curent, procurorul de caz, Dumitru Raileanu, a emis ordonanța de punere sub învinuire în cazul lui Dorin Damir în comiterea infracțiunilor prevăzute de art. 42 alin (4) și (5), art 327 alin (2) lit b (abuzul de serviciu), art. 42 alin (5), art. 191 alin (4) (delapidarea averii străine), art 42 alin (2), art 362 alin (1) (trecerea ilegală a frontierei de stat), art 42 alin (4), art 344 alin (1) (divulgarea secretului de stat), art 42 alin (4), (5), art 332 alin (1) (falsul în acte publice) din Codul Penal. DETALII AICI

La 13 septembrie curent, magistrații Curții de Apel Chișinău au examinat și respins recursul procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) care au solicitat schimbarea de arest în privința ex-ministrului Apărării, Alexandru Pînzari, din arest la domiciliu în arest în izolator. DETALII AICI

La 23 septembrie curent, reprezentanții Judecătoriei Chișinău au publicat date despre repartizarea dosarului în care Damir, Pînzari și Cojocari sunt învinuiți de abuzul de putere sau abuzul de serviciu, însă nu au anunțat numele magistratului în procedura căruia a fost repartizată cauza.

Surse ale ZdG ne-au comunicat atunci că dosarul în care Dorin Damir, președintele FEA, Alexandru Pînzari, ex-ministru al Apărării, dar și Valeriu Cojocaru, șeful IP Bălți, sunt bănuiți de abuz în serviciu, a fost repartizat spre examinare în procedura judecătorului Denis Guzun.

Denis Guzun – judecătorul despre care ZdG a scris în 2018 și care riscă să rămână fără circa 3 milioane de lei, după ce ANI a constatat cea mai mare diferență substanțială de până acum