Principală  —  IMPORTANTE   —   Fostul șef PCCOCS, care a…

Fostul șef PCCOCS, care a depus dosarul pentru a accede în avocatură, are statut de învinuit în dosarul lui Stoianoglo și este bănuit de îmbogățire ilicită. Acuzațiile care i se aduc

Fostul șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) Ion Caracuian, care depus dosarul pentru accederea în funcția de avocat, are statut de învinuit în dosarul în care este cercetat procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo și este bănuit într-un dosar de îmbogățire ilicită.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, procurora Mariana Cherpec, responsabilă de comunicare din cadrul Procuraturii Generale (PG), ne-a comunicat că fostul șef al PCCOCS are statut de învinuit în dosarul lui Stoianoglo unde este acuzat de săvărșirea infracțiunii de abuz de serviciu în interesul unui grup criminal organizat.

„Ion Caracuian are calitatea de învinuit în cadrul dosarului Stoianoglo. Acestuia i se incriminează săvârșirea infracțiunii de abuz de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat, prevăzută de articolul 327 aliniatul 3 din Codul penal”, a declarat Mariana Cherpec.

În decembrie 2021, procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul fostului șef al PCCOCS Ion Caracuian într-un dosar de îmbogățire ilicită. Potrivit procurorilor, Caracuian are statut de bănuit într-un dosar de îmbogățire ilicită. Detalii aici

În 2020 Ion Caracuian a fost desemnat căștigător al concursului pentru funcția de procuror șef al PCCOCS. Pe atunci, șef interimar al PCCOCS, Caracuian a fost singurul candidat înscris în concurs. La începutul lunii octombrie 2021, Ion Caracuian a demisionat din funcția de șef al PCCOCS, menționând că pleacă din motive personale. La scurt timp după plecarea din funcția de șef al PCCOCS, Caracuian a fost citat la Procuratura Anticorupție pentru audieri.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut pe 5 octombrie 2021. Stoianoglo este cercetat penal pe cinci capete de acuzare – abuz de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Urmărirea penală pe capătul de acuzare privind depășirea atribuțiilor de serviciu a fost finalizată.